Ga naar de inhoud

Claim op naam crompouce: het succesverhaal wordt een rechtszaak

Update:
Crompouce rechtszaak

Ulrika Menig, eigenaar en oprichter van Bammetje Bakery, claimt de bedenker van de crompouce te zijn. ‘Haar product’ is uitgegroeid tot een ware lekkernij en een landelijk fenomeen. Ze onderneemt nu stappen om haar intellectuele eigendom te beschermen.

Dit succesverhaal heeft namelijk een donker randje; massaproductie en merkinbreuk door andere bakkers hebben haar gedwongen juridische actie te ondernemen.

Het ontstaan van de crompouce

Het begon allemaal in het voorjaar van 2020, toen we worstelde met de beperkingen van de coronapandemie. Ulrika, die haar bakkerij in deze moeilijke tijden draaiende hield, kwam met een nieuw idee om haar klanten op te vrolijken. Dit werd de crompouce – een kruising tussen een croissant en een tompouce: 2 favorieten van de Nederlandse patisserie.

Van idee naar sensatie

Ulrika’s innovatieve creatie begon gestaag aan populariteit te winnen. Eerst lokaal en vervolgens nationaal.

In 2021 kwam de volgende stap: Bammetje Bakery introduceerde een oranje versie van de crompouce ter ere van Koningsdag. Dit was een beslissing die het product nog geliefder maakte bij de consument. Langzamerhand begon de crompouce een vast onderdeel te worden van de Nederlandse banketcultuur.

Sociale media-boost

Sociale media speelden een essentiële rol in de snelle groei van deze nieuwe lekkernij. Vooral op platforms als Instagram en Facebook werd de crompouce een waar fenomeen. De unieke uitstraling, gecombineerd met de smakelijke combinatie van een knapperige croissant en een romige tompouce, zorgde voor wijdverbreide aandacht en populariteit.

Uitzending Hart van Nederland over de crompouce

Intellectuele eigendomsrechten

Met de toenemende populariteit van de crompouce, begonnen steeds meer bakkers in heel Nederland het product in hun assortiment op te nemen. Zelfs de grote supermarktketens, zoals Albert Heijn en Jumbo, bleven niet achter. Ze kwamen ook met hun versie van de crompouce. Dit leidde tot grote ergernis van Ulrika Menig. Die vond dat haar intellectuele eigendom werd geschonden.

In reactie hierop schakelde ze een advocaat in en claimde het exclusieve recht om de product- en merknaam van de crompouce te gebruiken. Haar advocaten hebben tientallen bakkers, verschillende bakkerijketens en supermarkten aangeschreven. Ze wilde ze informeren dat de crompouce voortaan alleen met toestemming en onder licentie mag worden verkocht.

De toekomst van de crompouce

Met de juridische kwestie nu in volle gang, is de toekomst van de crompouce onzeker. Wat begon als een eenvoudige banketinnovatie om klanten tijdens een pandemie op te vrolijken, is nu een landelijk juridisch debat geworden. Het enige dat zeker is, is dat Ulrika Menig vastbesloten is om de exclusiviteit van haar creatie te beschermen en ervoor te zorgen dat ambachtelijke bakkers de enige zijn die in licentie haar product mogen verkopen.

Terwijl wij, de consumenten, afwachten om te zien wat de uitkomst wordt, blijft de crompouce een symbool van innovatie, ondernemerschap en de passie voor banketbakken.

Bron: dvhn|
Video: HvN, Talpa

Meer over: