Ga naar de inhoud

Alleen wonen als oudere: de verborgen gezondheidsrisico’s

Update:

Het aantal ouderen dat alleen woont neemt toe. Terwijl sommige ouderen onafhankelijk blijven en goed functioneren als alleenstaande, brengt alleen wonen ook een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Afzondering en eenzaamheid komen veel voor. Deze problemen kunnen leiden tot geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen.

4 belangrijkste gezondheidsrisico’s voor ouderen die alleen wonen:

1. Eenzaamheid en isolatie

Eenzaamheid en afzondering zijn veelvoorkomende problemen bij ouderen die alleen wonen. Sociale activiteiten, zoals werk, sport of een gesprek in de ‘buurtsuper’, komen minder vaak voor. Dit maakt het moeilijker om met andere mensen in contact te komen.

Het kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, depressie en angst. Wie zich voor een langere tijd eenzaam voelt, kan lichamelijke gezondheidsproblemen krijgen. Denk aan een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, en verminderde weerstand tegen infecties.

Eenzaamheid voorkomen

Gelukkig is dit heel goed te voorkomen. Als je op leeftijd bent en alleen woont, neem dan zoveel mogelijk deel aan sociale activiteiten bij jou in de buurt. Word bijvoorbeeld lid van een club of vereniging, verdiep je in de verschillende cursussen of doe in de buurt vrijwilligerswerk.

Maak ook regelmatig gebruik van de hedendaagse technologie, zoals videobellen, of sociale platformen om contact te houden met vrienden en familie. Leuk en waardevol! 

2. Valincidenten

Iedereen kan vallen. Als je alleen woont en een nare val maakt, is dit nog vervelender. De kans is groot dat je op dat moment geen telefoon bij je hebt en het is dan te hopen dat iemand je ziet liggen of hoort schreeuwen. Ouderen die alleen wonen, hebben namelijk geen directe hulp van huisgenoten om hen te helpen bij het voorkomen van vallen of om hen te helpen na het vallen.

Om dit risico te verminderen, is het mogelijk om deel te nemen aan een valpreventieprogramma. Ook doe je er goed aan om je huis veiliger te maken door bijvoorbeeld het verwijderen van losse tapijten, het installeren van beugels of het gebruik van antislipmatten.

Het is ook een goed idee om af te spreken met je buren om elke ochtend om 10.00 uur de gordijnen open te doen. Als zij zien dat je gordijnen nog steeds niet open zijn na 11.00 uur, kunnen zij altijd even checken of het wel goed gaat. Super slim!

3. Slechte voeding

Koken is leuk, maar voor in je uppie. Ouderen die alleen wonen, hebben vaak moeite om gezond en gevarieerd te eten. Dit leidt tot een slechte voedingstoestand, wat op zijn beurt weer leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals een verzwakt immuunsysteem, anemie, osteoporose, en een slechte wondgenezing.

Om dit te voorkomen, doe je er goed aan om als je kookt, altijd wat extra’s te maken. Bewaar dit voor de dag erna of vries dit in – en je hebt altijd nog wat bij de hand. Ook is het mogelijk om je te laten helpen bij het plannen van maaltijden, waardoor je gestimuleerd wordt om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en eiwitbronnen. Tegenwoordig zijn er ook veel buurthuizen waar je zo aanschuift voor een heerlijk diner. Al vanaf 5 euro geniet je van een goede maaltijd voor 1-persoon

4. Verminderde mobiliteit

Als je alleen woont, doe je vaak een stuk minder dan dat je er met zijn 2-en op uitgaat. Daarom hebben veel ouderen die alleen wonen moeite met mobiliteit en het onderhouden van hun huis. Dit leidt tot verminderde fysieke activiteit.

De oplossing voel je misschien al aankomen: kom van die stoel (of lekkere bank) af. Maak dagelijks een mooie wandeling, neem een hondje (waarmee je wel naar buiten moet), stap op de fiets of volg regelmatig een bewegingsles.

Kan je door gezondheidsproblemen minder bewegen? Dan is het fijn om wat hulp in te schakelen. Wat dacht je van een tuinman, klusjesman of huishoudelijke hulp? Vaak heb je dan ook nog een gezellig praatje met ze.

Op leeftijd en alleen wonen: het kan ook goed gaan

We willen meegeven dat dit slechts risico’s zijn van het alleen wonen als je al wat ouder bent. Er zijn genoeg ouderen waarbij het hartstikke goed gaat. Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval bewust van de gevaren die op de loer liggen. Doe er je voordeel mee!

Waarom ouderen willen duo-wonen

Alleen wonen als oudere brengt gezondheidsrisico’s met zich mee

Meer over: