Draai voor klassieke weergave

Zo is alcoholvrij bier ontstaan en niet meer weggegaan

Sinds de komst van alcoholvrij bier, worden in Nederland steeds meer 0.0 biertjes geconsumeerd. De populariteit van deze biersoort blijft toenemen. Wat vinden we nu eigenlijk van alcoholvrij bier? Zijn twijfels terecht? En is alcoholvrij bier echt alcoholvrij? Dit is hoe het zit.

Een biertje gaat er – in ieder geval bij de meeste mannen – vaak wel in. Of ze nu op een verjaardag zijn, een voetbalwedstrijd bijwonen of sport kijken vanaf de bank. Eigenlijk op elke gelegenheid. Een aantal jaar geleden constateerde het Nationaal Preventieakkoord dat het alcoholgebruik omlaag moest. Dat was het moment waarop alcoholvrij bier werd herboren.

Een mislukte poging van Heineken

Alcoholarm bier werd al eens eerder geïntroduceerd, namelijk door Heineken in 1988 met de zogeheten Heineken Buckler. Destijds sloeg dit biertje totaal niet aan. Niet alleen omdat er (vrijwel) geen alcohol in zat, maar ook omdat de smaak niet was om over naar huis te schrijven. Niet voor niets ging de biersoort in 1993 weer van de Nederlandse markt. Door deze ervaringen hadden de meesten van ons vanzelfsprekend twijfels bij de herintroductie van een alcoholvrij biertje. Maar dat bleek niet nodig. 

De vraag naar alcoholvrij bier neemt toe

Ondanks onze gereserveerde houding tegenover alcoholvrij bier, blijkt uit marktonderzoek dat de vraag jaarlijks aanzienlijk toeneemt. En dat is bierbrouwers niet ontgaan. Eén voor één besloten biermerken hun eigen variant van alcoholvrij bier te lanceren. Zo is er Amstel 0.0 (het vroegere Amstel Malt), Amstel Radler, Bavaria 0.0, Grolsch 0.0, Heineken 0.0 en Hoegaarden 0.0. 

Is alcoholvrij bier écht alcoholvrij?

In Nederland mag bier 0,1 procent alcohol bevatten om het alcoholvrij bier te noemen. In sommige landen zoals Denemarken en Zweden mag alcoholvrij bier maximaal 0,5 procent bevatten. De Spanjaarden, Italianen en Fransen nemen daar geen genoegen mee en houden zich aan een grens van 1,2 procent. Je kunt naar de verpakking kijken om te controleren of het alcoholvrij is, maar zeker weten doe je het nooit. Er kan namelijk ook alcohol in frisdrank terechtkomen door natuurlijke gistingsprocessen. 

Anno 2020 een goed alternatief

Hoewel de smaak nooit exact hetzelfde zal zijn als gewoon bier, hebben brouwers het voor elkaar gekregen om het alcoholvrije bier naar een hoog niveau te tillen. En daar zijn wij proevers het mee eens. Anno 2020 is 0.0 bier een uitstekende dorstlesser en een goed alternatief voor een gewoon biertje. Ideaal als je nog moet autorijden of geen alcohol kan of wil nuttigen. Bovendien is alcoholvrij bier geschikt voor vrouwen in hun borstvoedingsperiode. Tijd voor een biertje, dus.

Lees ook:

Bronnen: Kennisinstituut Bier, Rijksoverheid

Auteur: Anouk Bruel