Draai voor klassieke weergave

Dit vinden mannen van alcoholvrij bier

Sinds de opkomst van alcoholvrij bier zijn we in Nederland steeds vaker een 0.0 biertje gaan drinken. Bovendien blijft de populariteit van dit bier toenemen. Maar wat vinden mannen nou eigenlijk echt van dit nieuwe, alcoholvrije bier? Ga er maar even goed voor zitten, pak desnoods een kop koffie erbij en ontdek precies hoe het zit!

Een biertje van tijd tot tijd gaat er bij de meeste mannen (en uiteraard ook bij veel vrouwen) wel in. Tijdens een feestje, de wedstrijd of gewoon lekker op de bank. Een paar jaar geleden heeft het Nationaal Preventie Akkoord vastgesteld dat wij Nederlanders alcohol iets te lekker vinden. De conclusie van het onderzoek? Het alcoholgebruik moet omlaag. 

De bierbrouwers kwamen met de oplossing in de vorm van 0.0 bier, oftewel alcoholvrij bier. Inmiddels is het nemen van een biertje zonder alcohol steeds gewoner geworden. Er resteert nog één vraag: wat vinden mannen als ‘echte bierdrinkers’ nou van alchololvrij bier?

Twijfels over alcoholvrij bier

Een biertje zonder alcohol is niets nieuws onder de horizon. Zoals je misschien nog wel herinnert, introduceerde Heineken eind jaren ‘80 al zo’n biertje: de Buckler. Destijds sloeg het alcoholvrij biertje totaal niet aan. Bovendien was de smaak niet echt om naar huis te schrijven. Uiteindelijk werd de mislukte poging voor een alcoholvrij biertje in 1993 weer van de markt af gehaald. Hierdoor hadden wij vanzelfsprekend zo onze twijfels bij de herintroductie van een 0.0 biertje. Zeker de wat oudere generatie onder ons had een hard hoofd erin. Onze ervaringen hadden ons immers geleerd dat dit type pils niet in de smaak valt.

Decennia later 0.0 bier toch in trek

Ondanks onze terughoudende opstelling ten opzichte van 0.0 bier, bleek uit marktonderzoek dat de vraag ernaar vanaf 2010 aanzienlijk toenam. Dit viel ook de brouwers op. Die besloten vervolgens de knapste koppen bij elkaar te steken om met hun eigen variant van alcoholvrij bier te komen. Achteraf gezien was dat de beste beslissing die ze konden maken. Zoals je weet was de smaak van de eerste generatie alcoholvrij bier helemaal niet zo lekker. Het leek met andere woorden amper op pils, zoals we dat gewend waren. Brouwers hadden van hun misstappen met de eerste pogingen geleerd en evolueerden het 0.0 bier naar een nieuw niveau.

Voldoening van de smaak van alcoholvrij bier 

Anno 2019 lijkt 0.0 bier, dankzij deze nieuwe ontwikkelingen en de expertise van de nieuwe brouwers, wat de smaak betreft behoorlijk veel op pils. Wat betekent dat voor de mening van mannen over alcoholvrij bier? Eerlijk is eerlijk, dat hebben we moeten bijstellen. Alcoholvrij bier is vandaag de dag een uitstekende dorstlesser en een prima alternatief voor een gewoon pilsje als je geen alcohol wilt of kan nuttigen. Daar komt nog eens bij dat er ook steeds meer soorten 0.0 bier uitgebracht worden. Heb jij de verschillende soorten van alcoholvrij bier al geprobeerd? 

Dit artikel is in samenwerking met Blauwe Monsters tot stand gekomen.