als er 's winters geen blaadjes aan de bomen zitten zou er toch ook veel minder zuurstof moeten zijn in die regio. Is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is zo. Hoewel - er is een heel klein beetje minder zuurstof, zo weinig dat je niet mag stellen dat er veel minder zuurstof is. Hieronder staat een plaatje dat de concentratie CO2 gedurende drie jaar weergeeft. Je ziet er duidelijk de variatie in. (En je ziet er de stijging in die door de mens wordt veroorzaakt). De lucht bevat echter maar heel weinig CO2, en veel meer zuurstof. Als het CO2-gehalte in de winter stijgt met 2% (ruwe schatting vanuit het plaatje), daalt het zuurstofgehalte slechts met 0,03% - domweg omdat er ruwweg 60 keer zoveel zuurstof in de atmosfeer zit als CO2. (Overigens gaat het hier om percentages, niet om absolute hoeveelheden - de afkoeling van de lucht gedurende de winter speelt op die manier geen rol. En alle getallen die ik hier noem, zijn slechts heel ruwe schattingen - gebruik ze slechts om een indruk te krijgen, niet om de precieze waarde eruit te lezen.) Een heel concreet antwoord op je vraag is dus: ja, de lucht op het noordelijk halfrond bevat aan het einde van de winter een lager percentage zuurstof dan aan het einde van de zomer, maar het verschil is klein (heel ruwweg zo'n 0,03%). Toegevoegd na 2 minuten:   Als je zoekt op       "seasonal variation" "carbon dioxide" (precies zoals het hier staat, inclusief aanhalingstekens), dan vind je een hoop informatie over dit effect. Mijn plaatje komt uit één van de pagina's die ik op die manier vond, namelijk http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/globalwarmA3.html

Nee er is meer zuurstof bij de grond per m3 als 't kouder is. In koudere lucht zitten de deeltjes dichter op elkaar en zit er ook meer zuurstof in de lucht per m3.

In de winter is er niet "veel" minder zuurstof in de lucht. Het scheelt maar heel weinig. Dat zou kunnen komen omdat: - niet alle bomen verliezen hun bladeren in de winter. Denk aan naaldbomen. (wintergroen) - de zuurstof die in de zomer is geproduceerd door de groene bomen, is niet zomaar weg. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn, dat we in de winter zuurstof gebruiken van het "te veel" geproduceerde in de zomer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100