Hoe noem je het als een straat uit water bestaat?

Hiermee bedoel ik dan Venetië (Italië) en sommige delen van Colmar (Frankrijk), waar je met de boot moet reizen omdat er geen voetpaden zijn (ik heb het dus niet over grachten). Het enige wat ik heb gevonden is 'zeestraat', maar dat is niet specifiek bedoeld voor wonen aan het water.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zoals een zeestraat heten deze wateren in het buitenland ook gewoon kanaal.

Het hangt ervan af of het water er al was of dat het gegraven is. Is het gegraven dan heet het: kanaal, vaart, sloot, gracht of singel. Zo niet dan is het: waterloop, waterweg, vaarwater, vaarweg en (Vlaams) watering. Ook: rivier of beek. (Bron: Synoniemenwoordenboek door Riemer Reinsma)

In het Nederlands bestaat daar geen woord voor. In het Italiaans heet het een rio, zoals Rio Marin. Kanaal is daar gereserveerd voor het Canal Grande, Canal Cannaregio en Canal Giudecca. In het Franse Colmar stroomt de rivier de Launch door het "Kleine Venetië". In tegenstelling tot het echte VenetIë lopen hier wegen langs. ________________ Ontstaan van rii De stad, die gebouwd is op 118 eilandjes, werd in 421 gesticht met de inwijding van de San Giacomo di Rialto. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 ging Venetië onderdeel uitmaken van het Byzantijnse Rijk. De stad breidde zich langzaam uit over de eilandjes in de lagune, waarbij de bouwwerken werden gebouwd op houten palen die onder water lagen. De rii (kanalen) die tussen deze gebouwen ontstonden werden opengelaten voor transport. Rio (meervoud rii) is afkomstig van het Latijnse rīvus hetgeen kleine stroom betekent.

Toegevoegd op 06 juni 2018 14:12: bron, tekst
Bronnen:
https://www.visit-venice-italy.com/glossar...
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiede...
https://en.wiktionary.org/wiki/rio#Etymology_2

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100