Mag de verkoper van de woning asbest golfplaten achterlaten zonder dit te melden?

Ik heb een woning gekocht. Nu blijkt dat de verkoper een aantal asbest golfplaten achter een zeil heeft verstopt. Dit is verder niet met mij gecommuniceerd. Is dit toegestaan of had ik de woning beter moeten inspecteren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jij er niet naar gevraagd hebt, hoeft hij er niet over te beginnen. Je hebt zelf nl.ook onderzoek plicht. Zeker als het achter een zeil lag had je het gewoon kunnen zien als je de moeite even genomen had het zeil op te tillen Ik heb zelf pas een woning gekocht waar asbest in zit maar dat is wel ter sprake gekomen. Ik neem aan dat je het gekocht hebt zonder makelaar want die zou de vraag zeker gesteld hebben. Een bouwkundige inspectie had dit ook zeker aan het licht gebracht.Ook in de overdrachts-vragenlijsten komt asbest ter sprake terwijl het bij ons ook in de koopovereenkomst ter sprake kwam. Ik ben het met je eens dat het niet netjes is van de verkoper, maar het is geen verborgen gebrek o.i.d. waarop je je kunt beroepen

De verkoper heeft een meldingsplicht. Dit houdt in dat deze de verplichting heeft alles wat van belang is te melden over de woning, dus ook de minder positieve zaken. Als de verkoper op de hoogte van de aanwezigheid van asbest was, had deze dit dus moeten melden. Wanneer het de verkoper niet bekend is dat er asbest gebruikt is, kan de verkoper ervoor kiezen om een asbestclausule op te nemen. Hierin verklaart de koper bekend te zijn met de mogelijkheid dat er asbest aangetroffen zou kunnen worden en vrijwaart de verkoper van enige aansprakelijkheid in de toekomst.

Bronnen:
http://www.duinstramakelaars.nl/wat-is-een...
https://www.nvm.nl/dossiers/gebreken/asbest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100