Mensen hebben last van warmte, maar hoeveel warmte/hitte kan een vogel buiten verdragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het verenpak van een volwassen vogel zorgt voor goede isolatie, niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de hitte. Jonge vogels kunnen echter wel in de problemen komen, omdat ze nog niet over een compleet verenpak beschikken. Jonge meeuwen en scholekstertjes branden van de daken af, en springen van narigheid veel te jong naar beneden, vaak met fatale gevolgen. Erg jonge kuikens sterven ter plekke door oververhitting. Nestvogeltjes werken zich te vroeg uit het nest, ook in dit geval meestal met fatale afloop.

Alle dieren passen zich aan aan de temperatuur, en het moet wel heel gek lopen als een (gezond) dier bezwijkt van de hitte. Instinctief zoeken ze de koelte / schaduw op, beperken hun activiteit tot een minimum, worden actiever als het begint af te koelen (want het wordt gelukkig altijd weer nacht) en voor het echt heet wordt. Mensen hebben vooral last van de warmte omdat ze hun activiteiten niet (kunnen) aanpassen aan de temperatuur , kunstmatig een omgeving zoeken die relatief TE koel is in vergelijking met de warmte (airco, ventilator) zodat je elke keer dat je buiten komt met enorme temperatuurwisselingen te maken krijgt, en draaien hun activiteit niet op het laagste pitje. Ook voor mensen zijn hogere temperaturen veel en veel beter uit te houden als je je activiteiten beperkt tot de vroege morgen en late avond, en op het heetst van de dag bij voorkeur helemaal niets doet, en natuurlijke (!) verkoeling zoekt (schaduw, water). In de zomer is een "siesta-rooster" (de halve dag en de halve nacht slapen in plaats van 8 uur aaneen) helemaal geen slecht idee. Helaas is onze samenleving en economie daar volstrekt niet op ingericht, en moet je ondanks de bloedhitte gewoon werken, boodschappen doen, koken, sociale activiteiten ondernemen etc. Maar dieren hebben daar dus volstrekt geen last van, en dus ook niet echt "last" van de warmte, niet zoals wij dat hebben. Ze ondergaan het gewoon. Als het koud is is het koud, als het heet is is het heet, daar doe je niks an. En dat is nu eenmaal niet onze aard ; niks doen en uitzitten. Dus hebben we "last" en klagen we. Ik wel tenminste ;-) Last betekent feitelijk gewoon dat je door de omstandigheden gehinderd wordt in wat je had willen doen en dat eigenlijk niet kunt doen (maar soms toch doet).

Kort antwoord op je vraag: Vogels zijn evenals zoogdieren warmbloedig. Ook zij kunnen dus oververhit raken als ze de door henzelf geproduceerde warmte niet kwijt kunnen. Hun lichaamstemperatuur ligt rond 40ºC, twee graden hoger dan bij zoogdieren. Ze kunnen een omgevingstemperatuur tot 44ºC verdragen. Zo heet zal het in Nederland niet gauw zijn.

Bronnen:
http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossier...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100