Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat voor alg is dit en hoe kom ik er van af?

We hebben in onze achtertuin nu zo'n 3 jaar geleden een vijver aangelegd. De bodem en kanten van de vijver zijn bedekt met stenen, die vooraf meerdere keren goed gespoeld. We hebben de vijver ook een keer volledig vol laten lopen, leeg laten lopen en toen opnieuw vol, de overige troep eruit te halen. De vijver zal zo'n 8000 liter water bevatten.

Het probleem is dat er steeds meer en meer alg in de vijver terecht komt. Het water zelf is bij meerdere bedrijven, meerdere malen getest en was altijd gezond en zeer helder (te vergelijken met kraanwater qua helderheid).

Het water is totaal niet troebel maar bevat zeer veel alg. Het is hele fijne alg die je amper met je netje kunt opscheppen, als je met je hand door de alg gaat dan is het net stof en zit maar lichtjes vast aan de stenen, of helemaal niet.

Ik heb een aantal foto's gemaakt van het alg en hoe de vijver er uit zag zonder water.

Er is redelijk wat stroming in het water, we hebben een redelijk grote pomp en een waterval. In de pomp zitten ook een aantal filters. De UV-lamp werkt alleen niet maar het kan zo zijn dat we een aparte UV-lamp hebben aangesloten (daar ben ik niet zeker van).


Aangezien je maar 2 afbeeldingen kan toevoegen doe ik het wel zo:

Aanleg vd vijver: http://i.imgur.com/sSG8eAD.jpg http://i.imgur.com/opmcgN2.jpg http://i.imgur.com/U6DVxhR.jpg http://i.imgur.com/806i5QW.jpg

Alg: http://i.imgur.com/wsXpZO5.jpg http://i.imgur.com/KGOVrpG.jpg http://i.imgur.com/ZXQr39h.jpg

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Wonen
848
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Heb je wel genoeg planten, vissen en andere kleine diertjes en dus algeneters?
Ik zie een paar vissen (goudwindes?) en wat planten.
Ik had altijd veel zuurstofplanten, die hard groeien en waarvan ik er veel van uithaalde. Op die manier haalde ik veel voedsel uit de vijver. http://www.schonevijver.nl/contents/nl/d21_algen-voorkomen.html
"hoe algen in de vijver komen..
Teveel zonlicht op de vijver
Teveel voedingsstoffen in de vijver"
In jullie geval gok ik zonlicht en te weinig planten.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
3 jaar geleden zaten er ruim 80 vissen in, die zijn immedels grotendeels opgegeten door reigers maar er zitten er nu nog zo'n 30 in. Ze zijn lastig te tellen want er zitten er ook vaak tussen de algen. Algeneters hebben we niet omdat die graag jonge vissen lusten. We hebben inderdaag goudwindes, een aantal zilverwindes en een paar soorten goudvissen. De lelies en zuurstofplanten en overige vijverplanten beginnen nu weer met groeien aangezien het water nu langzaam weer warmer wordt.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dit zijn vermoedelijk draadalgen:
Algen groeien, zoals de meeste waterplanten, het best in vol zonlicht. Het planten van struiken en bomen rond de vijver om schaduw te geven is geen goed idee omdat ze de vijverplanten (waterlelies, moerasplanten) in hun groei belemmeren. Schaduw maken met vijverplanten is de juiste oplossing. Dit kan met drijfplanten, waterlelies of andere diepwaterplanten. Het hele oppervlak laten toegroeien is echter geen goede optie. Er moet een evenwicht zijn. Wanneer 1/3 tot 2/3 van het totale vijveroppervlak in de zomer bedekt is, heeft u in een ideale situatie.

Voor het verwijderen kan je hier lezen:(veel reclame)
http://www.heldervijveren.com/nl/info-vijverwinkel/vijverprofessor-weetjes-tips-over-uw-vijver/algen-verwijderen/d/detail/hoe-kan-ik-efficient-draadalgen-verwijderen
(Lees meer...)
fremar
7 jaar geleden
Ivana
7 jaar geleden
Vooral in het voorjaar is de alg-groei het sterkst. Op zich is het niet erg, als het water helder is is het prima. Wij halen af en toe een schepnet door de vijver (6 bij 3 meter). Voordeel van alg is ook, dat de vissen wat beschermd zijn tegen de eeuwig loerende reigers. Je kunt met allerlei chemische producten aan de gang, maar de natuur zijn werk laten doen levert een beter resultaat op.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding