Wat voor alg is dit en hoe kom ik er van af?

We hebben in onze achtertuin nu zo'n 3 jaar geleden een vijver aangelegd. De bodem en kanten van de vijver zijn bedekt met stenen, die vooraf meerdere keren goed gespoeld. We hebben de vijver ook een keer volledig vol laten lopen, leeg laten lopen en toen opnieuw vol, de overige troep eruit te halen. De vijver zal zo'n 8000 liter water bevatten.

Het probleem is dat er steeds meer en meer alg in de vijver terecht komt. Het water zelf is bij meerdere bedrijven, meerdere malen getest en was altijd gezond en zeer helder (te vergelijken met kraanwater qua helderheid).

Het water is totaal niet troebel maar bevat zeer veel alg. Het is hele fijne alg die je amper met je netje kunt opscheppen, als je met je hand door de alg gaat dan is het net stof en zit maar lichtjes vast aan de stenen, of helemaal niet.

Ik heb een aantal foto's gemaakt van het alg en hoe de vijver er uit zag zonder water.

Er is redelijk wat stroming in het water, we hebben een redelijk grote pomp en een waterval. In de pomp zitten ook een aantal filters. De UV-lamp werkt alleen niet maar het kan zo zijn dat we een aparte UV-lamp hebben aangesloten (daar ben ik niet zeker van).


Aangezien je maar 2 afbeeldingen kan toevoegen doe ik het wel zo:

Aanleg vd vijver: http://i.imgur.com/sSG8eAD.jpg http://i.imgur.com/opmcgN2.jpg http://i.imgur.com/U6DVxhR.jpg http://i.imgur.com/806i5QW.jpg

Alg: http://i.imgur.com/wsXpZO5.jpg http://i.imgur.com/KGOVrpG.jpg http://i.imgur.com/ZXQr39h.jpg

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit zijn vermoedelijk draadalgen: Algen groeien, zoals de meeste waterplanten, het best in vol zonlicht. Het planten van struiken en bomen rond de vijver om schaduw te geven is geen goed idee omdat ze de vijverplanten (waterlelies, moerasplanten) in hun groei belemmeren. Schaduw maken met vijverplanten is de juiste oplossing. Dit kan met drijfplanten, waterlelies of andere diepwaterplanten. Het hele oppervlak laten toegroeien is echter geen goede optie. Er moet een evenwicht zijn. Wanneer 1/3 tot 2/3 van het totale vijveroppervlak in de zomer bedekt is, heeft u in een ideale situatie. Voor het verwijderen kan je hier lezen:(veel reclame) http://www.heldervijveren.com/nl/info-vijverwinkel/vijverprofessor-weetjes-tips-over-uw-vijver/algen-verwijderen/d/detail/hoe-kan-ik-efficient-draadalgen-verwijderen

Bronnen:
http://www.heldervijveren.com/nl/info-vijv...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100