Ik wil mijn planten meenemen bij verhuizing, hoe kan ik ze meenemen, het is hartje winter?

Ik ga, heel onverwacht, verhuizen, maar wil persé enkele van mijn lievelings- tuinplanten meenemen, hoe kan ik ze meenemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Spit een flinke kluit rondom de plant los. Probeer zo ruim te werken dat je geen wortels doorsteekt. Schud geen zand van de kluit af maar zet het geheel met zoveel mogelijk zand in een emmer, bak of speciekuip. Afhankelijk van het formaat en soort wortelgroei van de plant zal dit soms heel makkelijk gaan, soms met moeite en soms gewoon niet. Er is altijd kans dat sommige planten het toch niet gaan redden, maar de meeste winterharde soorten kunnen best verplant worden met een beetje vorst in het bovenste laagje aarde. Bij flink bevroren vochtige kleigrond gaat je dit niet lukken. Heb je wat lossere zandgrond dan kun je daar nog best in spitten. Hoe smaller de spade, hoe makkelijker je door de bevroren bovenlaag heen steekt. Maar om de kluit heel te houden en ook onder de plant te kunnen los steken kun je beter een bredere schop gebruiken. Geen water geven. Niet vervoeren op een open aanhanger waar de planten door de rijwind nog meer kou krijgen, dus in een busje of desnoods op een aanhanger goed inpakken (kluit + plant). In de nieuwe tuin de planten direct in de grond zetten, niet in potten en bakken buiten laten staan. 20 centimeter onder de grond is het veel minder koud dan bovengronds als het 's nachts vriest! In de nieuwe tuin een gat graven dat ruim genoeg is. De bovenste laag aarde is bevroren, daaronder niet. Hou de bevroren en niet-bevroren grond apart. Zet de plant uit de emmer in het gat en vul aan met de niet-bevroren grond. Niet aanstampen, geen water geven. Bij voorkeur een laag bladeren ofzo erover. Als over een tijdje de vorst uit de grond is kun je de planten nog eens opschudden en dan wel de grond licht aandrukken. Je kunt ook eerst een groot gat maken waar je alle planten nu bij elkaar zet. Open ruimte tussen de kluiten opvullen met niet-bevroren zand, bladafval of houtsnippers. Straks in het voorjaar kun je dan rustig de boel uitplanten.

Er is nog iets anders dat je in de gaten moet houden. Als het een koophuis is en je hebt het huis verkocht moet je de tuin achter laten in de staat zoals hij verkocht is. Ook planten in de tuin. Tenzij je dat met de kopers hebt afgesproken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100