Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn (Nederlandse) bakstenen huizen veilig voor tornado's of andere (weer)gevaren?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Wonen
984

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

De Nederlandse huizen worden zo berekend, dat ze ons klimaat goed kunnen doorstaan. Tornado's zoals in Amerika komen hier niet voor. Zouden die tornado's hier wel de kop opsteken, dan zou menig (ouder) bakstenen huis tegen de vlakte gaan.
(Lees meer...)
jc54
8 jaar geleden
Bordensteker
8 jaar geleden
In Nederland zijn er geschat gemiddeld 35 windhozen (zeg maar vergelijkbaar maar minder krachtig dan tornado’s) per jaar die soms aanzienlijke schade aanrichten. Een enkele keer is er zelfs een hele woonwijk vernield.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Windhoos Maar de vraag was naar de bestandheid tegen tornado’s (zware windhozen) of andere (weer)gevaren. Niet of die vaak voorkomen. Ook ik zou dus zeggen: áls er een tornado komt, kan die hier heel wat schade aanrichten. Daar zijn onze huizen niet goed tegen bestand. In Amerika zie je houten woningen compleet de lucht ingaan, maar hier kunnen daken het begeven en dan is de rest van de woning ook ineens erg kwetsbaar.
“Tornado’s, die in vergelijking met windhozen aanzienlijke schade kunnen aanrichten, zijn hier heel zeldzaam en het gebied waarin ze optreden is meestal niet groter dan een smalle baan van twee tot enige tientallen kilometers lengte en enkele honderden meters breedte.”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Windhoos#Tornado Andere (weer)gevaren: de meeste laagbouwwoningen hebben geen eigen bliksemafleider, dus blikseminslag blijft een potentieel gevaar, ook al komt het in de stad tussen andere hogere gebouwen niet erg vaak voor. Tenslotte: bij harde wind vallen er nogal eens bomen om. Een indirect gevaar voor de huizen waar ze op vallen.
Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Windhoos
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tornado_%28wervelwind%29

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding