is een trappenhuis een gemeenschappelijke ruimte?

Stel, ik wil mijn spullen plaatsen in het trappenhuis, mag ik dit voor langere periode stallen, aangezien het een gemeenschappelijke ruimte is en heb ik recht om mijn spullen daar te plaatsen?

Toegevoegd na 3 minuten:
Het trappenhuis is groot genoeg om aantal spullen te stallen. Het is geen smalle trappenhuis.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, de ruimte is gemeenschappelijk. Waarschijnlijk betaal je voor de schoonmaak en het onderhoud in je servicekosten. Dat betekent echter NIET dat je daar je spullen mag stallen, en al helemaal niet langdurig. De ruimte is gemeenschappelijk en is nadrukkelijk bedoeld voor een bepaald gebruik, namelijk als op- en doorgang naar de woningen. Juist omdát de ruimte gemeenschappelijk is, mag niet één persoon hem claimen voor eigen gebruik. Dat is namelijk wat je doet als je het gebruikt als stalling. Daar zul je een eigen ruimte voor moeten huren. Er kunnen natuurlijk uitzonderingen zijn die het huurcontract of de splitsingsakte bepaalt, denk aan een eigen mat of een kleine bloembak bij de deur van een galerijflat. Of een uitzondering die de redelijkheid min of meer gebiedt, zoals een scootmobiel die bij de lift staat omdat de galerij ontoegankelijk is en er geen aparte bergruimte beschikbaar is. Als de ruimte bij de lift dan groot genoeg is en niemand erdoor gehinderd wordt, kan eventueel in overleg met de verhuurder in zo'n geval het plaatsen van een dergelijk hulpmiddel geaccepteerd worden. Maar in z'n algemeenheid is een gezamenlijke ruimte en zéker ook een trappenhuis nadrukkelijk niet bedoeld als stalling.

Het is een gemeenschappelijke ruimte, oké, maar daarmee is nog niet gezegd dat je deze ruimte mag gebruiken zoals jij dat wilt. Vergelijk het met bestemmingsplannen waar de overheid over beslist, zoals een stuk grond dat bestemd is voor een boerenbedrijf of voor een fabriek of voor de aanbouw van [sociale woningbouw] huizen of een park/bos. Daar wordt dus besloten wat de bedoeling is wat er in de toekomst met zo'n stuk land gebeurt. Vergelijk dat met het trappenhuis. Een trappenhuis is er om van buiten naar binnen naar je woning/flat toe te gaan. Afhankelijk van de hoogte van het pand is er ook een lift, maar een trappenhuis is bedoeld om er op te lopen naar boven en omgekeerd weer naar beneden. Zou je nu in het trappenhuis [overtollige] huisraad opslaan, bij gebrek aan andere opslagruimte, dan heb je een probleem. 'Het is namelijk niet voor niets verboden om iets te plaatsen/te stallen in het trappenhuis. [Veel mensen hebben de neiging om 'lekker makkelijk' hun fiets op de gang te stallen, buiten is het minder veilig!] Het is verboden met het oog op brand. Zodra er brand uitbreekt en een gang of trappenhuis is in gebruik als opslagruimte voor wat dan ook... dan heeft de brandweer een probleem of liever de bewoners natuurlijk. In principe is het zelfs verboden [bij mij in het portiek] om een vuilniszak die je over een kwartiertje naar buiten weg wilt brengen, even buiten de [binnen]voordeur op de gang / het trappenhuis neer te zetten... Dat heeft twee redenen, de mogelijke stank en alweer: geen obstakels in de gang. Bovendien, als je dit wel zou doen, kun je toch problemen krijgen met de andere huurders / bewoners die hier langskomen. Zij kunnen in ieder geval hiertegen protesteren . [Uit de Contrôlelijst Brandveiligheid Thuis van de Brandweer: zie link] "Is de ruimte achter de voordeur vrij van obstakels? Ja Nee Bij brand is snelheid geboden. U kunt bij dichte rook uw huis niet snel ontvluchten als obstakels (bijvoorbeeld fietsen of vuilniszakken) de vluchtweg blokkeren. Ook de brandweer wordt gehinderd door obstakels in de gang. Zorg voor een opgeruimde gang en hal." ile:///C:/Users/pc/Downloads/folder11.pdf Toegevoegd na 19 uur: Mijn link blijkt niet bruikbaar, dankzij @Antoni : "Deze link http://www.brandweerkennisnet.nl/publish/library/39/folder11.pdf is nog handiger."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100