Welke muur is ons eigendom ?

Wij wonen in een rijtjeshuis(koop) Ons huis staat iets naar achteren ten opzichte van de buren. (zie foto: die parasol staat achter ons huis).
Het huis naast ons is vrij recent verkocht. Wij mochten van de vorige eigenaren nog niet een vogelnestkastje ophangen aan de voorkant van hun muur want dat stuk uit stekende muur was hun eigendom. Nu wordt er zonder ons medeweten achter het huis van de nieuwe bewoners een aanbouw geplaatst en er wordt behoorlijk in de muur geboord waarvan wij dachten dat dat ons eigendom was en dat er voor een aanbouw op zijn minst een toestemming gevraagd moet worden. Is die muur ook ons eigendom ?

Toegevoegd na 5 uur:
De aanbouw is nagenoeg klaar. De constructie rust vrijwel geheel op onze muur.
Zeer vervelend is nu dat wij niet meer bij dat stuk dakgoot (2 mtr lengte) kunnen komen om schoon te maken of indien nodig te laten repareren.

Toegevoegd na 4 dagen:
Deze week gaan we met elkaar om de tafel zitten om het 1 en ander te bespreken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat is uw eigendom. Een woning zonder buitenmuren valt namelijk niet te definiëren. Aangezien het een blinde muur is en de buren bouwen op hun eigen grond hoeven zij geen toestemming te vragen, het zou wel hoffelijk zijn geweest...

Niet met zekerheid te zeggen zonder tekeningen wiens eigendom de muur is. Dus ook niet of boren toegestaan is. Bouwtekeningen zijn (gratis) in te zien ergens bij de gemeente. (soms ook online) Waar je nu iets aan zou kunnen zien is hoe de muren lopen. Tussen de huizen zit (bijna zeker) een spouwmuur. De ene helft van jullie, de andere helft van de buren, die muur mag je tot halverwege inboren. Waarschijnlijk is die spouw doorgetrokken. (goeie gok van mijn kant) Dan blijft bovenstaande regel mogelijk gelden. Jullie hadden dan gewoon nestkastjes op mogen hangen. In dit geval ook wel logisch, want iedereen kan de de muur in zicht zelf schoonmaken e.d. Toegevoegd na 2 minuten: ps. Een voordeel van dat de buren bijbouwen is dat jullie iets minder energie gaan verbruiken. Jullie hebben namelijk een stukje koude buitenmuur minder. De toegang tot de dakgoot mogen ze jullie niet ontzeggen. Daar horen de buren een oplossing voor te verzinnen. Waarschijnlijk kan je er gewoon via hun (platte?) dak bij.

In principe lopen alle verschillende erven van luchtspouw tot luchtspouw. Dit kan natuurlijk een uitzondering zijn maar dat zou je even bij de gemeente het beste kunnen navragen, die hebben namelijk een register waar dat in staat. Zelf kun je ook op bestemmingsplan.nl kijken of de buren voor die aanbouw een vergunning nodig hebben.

Bronnen:
www.bestemmingsplan.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100