Kan de bouwer mij toegang tot mijn woning weigeren?

Binnenkort teken ik voor een nieuwbouwhuis. Vanaf dat moment ben ik ook eigenaar van de woning. Het huis is al afgebouwd met uitzondering van het toilet en sanitair. Dat is vertraagd en zal pas na de datum van tekenen geplaatst worden.

Nu wil de bouwer mij geen sleutel geven zodat ik bijvoorbeeld alvast muren in voorstrijk kan zetten tot zij het sanitair af hebben. Kan dit zo maar? In het koopcontract is hier niets over geregeld.

Toegevoegd na 5 uur:
Ter aanvulling. Volgende week wordt de koop gesloten bij de notaris. Mi hoort daar ook de overdracht bij.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je vraag is helaas toch niet helemaal duidelijk. Ik lees hem nu zo dat je feitelijk toegang wilt tot de woning VOOR de datum van de daadwerkelijke oplevering. Dat mag de bouwer je inderdaad weigeren en als hij verstandig is doet hij dat ook. Ook al gaat het maar om een paar dagen. Ook bij een bestaand huis kopen komt dit soms voor, dat de koper er voor de overdracht al in wil om iets te klussen. Omdat dat veel kleinschaliger is meestal wordt dit soms door de verkoper toegestaan maar die moet zich realiseren dat hij daar wel een risico mee loopt. Stel dat er (door het gedrag van de aanstaande koper) iets zwaar beschadigd raakt, of bijv het hele huis brand af? Meestal gaat het goed maar als het fout gaat heb je een probleem. Toegevoegd na 5 minuten: Als de daadwerkelijke overdracht is gedaan en je hebt de sleutel is het precies andersom. Dat de bouwer dan nog iets moet doen komt vaker voor. Maar dan moet hij met jou afspreken in overleg wanneer het jou schikt en mag alleen de woning in met jouw toestemming Toegevoegd na 8 uur: Ik zie je toevoeging en daarmee blijft mijn antwoord van kracht. Op dit moment mag de bouwer je de toegang nog ontzeggen. Jammer voor jou maar uit oogpunt van de bouwer te begrijpen. Ik weet niet of het in jouw geval zo is maar als er een heel complex moet worden opgeleverd is het onmogelijk voor een bouwer om bij te houden wie dan wel in de woning is en wie niet en waar de toiletbril er al wel op zit en waar niet. Als de toekomstige eigenaren dan in en uit rennen, verdwijnen er mogelijk zaken of er gaan dingen kapot en zolang de overdracht niet is gedaan is de bouwer daarvoor verantwoordelijk en moet hij het herstellen. Dat probeert hij te vermijden.

Uit je verhaal blijkt dat er nog geen juridische levering is geweest en ook geen feitelijke levering. Je bent dus op geen enkel wijze rechthebbend om het pand te betreden, tenzij een ander daaraan mee wil werken. Maar dat moeten ze dus niet. Tenzij je een sleutelovereenkomst regelt met de verkoper, dan mag je er wel in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100