Mijn man beweert dat het aanschakelen van een lamp extra electriciteit verbruikt. Klopt dat?

Hij beweert dus dat het geen zin heeft om het licht uit te doen als je binnen de tien minuten weer in dezelfde ruimte moet zijn (is dus eigenlijk zijn excuus telkens als ik zaag dat hij zijn licht moet uitdoen

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, het klopt dat het aanzetten van een lamp (zeer kort) meer energie verbruikt dan dat de lamp daarna zal doen. Het is echter onzin om te zeggen dat het geen nut heeft om het licht uit te doen als je binnen 10 terug komt. Het loont nog altijd in de praktijk om het licht uit te doen wanneer je de kamer verlaat. Toegevoegd na 23 seconden: "binnen 10" moet natuurlijk binnen 10 minuten zijn.

Je man heeft gelijk, maar het langer dan 0.3 seconden laten branden van 'n gloeilamp (circa 23 seconden bij een TL buis) kost meer energie dan het energiestootje door het aanschakelen. Kom je dus niet binnen 0.3 seconden weer terug (en dat zou wel heel snel zijn), of binnen 23 sec. als het een TL buis is, doe het licht dan uit om energie te besparen. Dit is trouwens een leuke ' mythe' die ooit in het programma The Myth Busters werd getest! zie de bron met een leuk filmpje.

Bronnen:
http://www.discovery.com/tv-shows/mythbust...

Een ouderwetse gloeilamp gebruik relatief veel elektriciteit om op te starten,. Maar...ook tijdens het branden. Het kan een lastig sommetje zijn uit te rekenen wat het voordeligst is en vanaf welke tijdsduur. Het aan- en uitschakelen verkort namelijk ook de levensduur van de lamp, maar de lampen zijn (of waren) goedkoop. Gelukkig heeft inmiddels bijna niemand die stroomvreters meer in huis (hoop ik). In de regel loont het ze uit te doen, omdat vervangen bijna niets kost. AQlleen zijn ze niet meer (goed) verkrijgbaar ; dat kan lastig zijn. Spaarlampen zijn een ander verhaal. Die gebruiken tijdens het branden veel minder stroom, maar ook tijdens het opstarten zijn de pieken niet zo hoog. Vaker inschakelen verkort echter wel de levensduur van de lamp, en de lamp is relatief prijzig (hoewel lang niet meer zo duur als een paar jaar geleden). Die kun je dus beter laten branden, zeker als het om de haverklap aan- en uitschakelen zou worden. Bovendien duurt het even voor de lampen volledig licht geven, en dat maakt ze steeds voor heel korte tijd laten branden weer wat nutteloos. Dat maakt(e) ze minder geschikt voor ruimtes waar je steeds maar kort bent, zoals de WC. Inmiddels hebben we LED-lampen ; die zijn nog zuiniger maar NOG duurder in aanschaf. Je kunt ze echter onbeperkt aan en uitschakelen zonder dat de levensduur van de lamp daardoor beïnvloed wordt, en geven instant een bak licht af. Die kun je dus ook gewoon uitdoen als je de kamer verlaat. Maar veel elektriciteit zul je daarmee niet besparen. In principe heeft je man dus gelijk ; voor heel korte periodes een lamp uit doen, levert niets of niet zo veel op, en de lamp gaat er eerder kapot van. Alleen als je een ledlamp hebt zou je wat kunnen besparen, maar dat is zo minimaal in die paar minuutjes, dat je het niet op je stroomverbruik zult kunnen waarnemen. Alleen de hele dag of nacht laten branden is natuurlijk altijd zinloos. Maar dat spreekt voor zich.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100