Wij hebben alleen beneden een thermostaat voor de verwarming, heeft het zin om boven ook een thermostaat te plaatsen en beneden kouder te laten?

Wij zijn met z'n tweetjes, werken allebei vanuit huis (grote redelijk moderne eengezinswoning, dubbel glas overal), en onze werkkamers (respectievelijk 11m2 en 9 m2) bevinden zich op de eerste verdieping. Wij hebben boven overigens 4 kamers, maar van 2 kamers zijn overdag de deuren dicht en is de verwarming daar dichtgedraaid.

Doordeweeks zijn wij overdag nauwelijks in de woonkamer. Maar daar hangt wel de thermostaat. Eigenlijk hoeven overdag alleen onze beide werkkamers goed verwarmd te zijn. Maar nu moeten we noodgedwongen de woonkamer ook verwarmen om het boven warm te hebben en dat is zonde van de energie, zeker als je weet dat onze woonkamer ruim 45m2 is en we voor en achter enorme ramen hebben. Weliswaar dubbel glas, maar toch...

Is het mogelijk dat we met een tweede thermostaat op de gang of in een van beide werkkamers op de eerste verdieping de werkkamers verwarmen naar 20 of 21 graden, en de woonkamer (50m2) beneden op 17,5 graden kunnen laten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan technisch wel maar het is behoorlijk ingewikkeld om te installeren. Als het alleen is om het boven warmer te krijgen is er een veel eenvoudigere oplossing. Installeer in de kamer die je warmer wilt hebben thermostaat kranen, en zet de platen beneden dicht. Dan slaat je thermostaat aan, de thermostaatkranen boven zorgen ervoor dat die kamers de juiste temperatuur krijgen. Er is een belangrijke maar, zo heb ik het ooit begrepen, het is heel slecht voor je verwarming als ALLE kranen dicht gaan en hij staat rond te pompen, en dat risico loop je zo. Wij hebben dat opgelost door één plaat in huis altijd open te zetten (in ons geval de badkamer. Toegevoegd na 2 minuten: Misschien was ik niet helemaal duidelijk zo, die thermostaatkranen gaan natuurlijk dicht als de temperatuur daar ok is en omdat beneden de platen ook dicht zijn loop je het risico wat ik hierboven beschrijf, maar laat iets open staan, in de wc of de hal om dat op te lossen. Een half uur voor je gebruik wilt maken van je woonkamer zet je daar gewoon de platen weer open en dan wordt het daar ook warm. PS de thermostaat beneden zet je dus gewoon op 20 graden bijv.

Dit wordt bijna nooit gedaan, omdat de meeste huizen maar één verwarmingskring hebben. Daarnaast kan de temperatuur per kamer aangepast worden met verwarmingskranen. Indien je per verdieping een andere verwarmingskring hebt, moet je ook op elke verdieping een thermostaat hangen. In uw geval zou de thermostaat in de werkamer hangen en dan zal het beneden ook frisser zijn,of je kan daar dan desgewenst de radiatorenkranen wat minder open zetten.

Plaats op alle radiatoren een programmeerbare thermostaatkraan. Stel de temperatuur en schakel tijden zo in dat ze warmte geven waar jij het nodig hebt. Zorg ervoor dat de thermostaat in de woonkamer vrijwel altijd op aan staat echter wel met verschillende schakel tijden, hij moet wel af en toe een tijdje uit bijv om het uur een half uur aan. ( themp hoog/ temp laag schakelen. Er bestaat zelfs een compleet programmeerbaar systeem. Te koop bij Conrad. Bij reacties plaats ik de link. Het mogelijk met een beetje logisch nadenken en een kleine investering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100