hoe kan ik mijn slaapkamer vochtvrij maken zonder verwarming?

We hebben op de slaapkamer veel last van vocht. We hebben geen verwarming. We laten de kamer wel genoeg luchten en hebben ook een vrochtvretter. Zijn hier oplossingen voor zonder direct een verwarming te moeten plaatsen

Weet jij het antwoord?

/2500

Vochtvrij maken moet je niet doen, en lukt je ook niet. Het is wel mogelijk om de relatieve luchtvochtigheid beneden de 70% te krijgen. Dat schijnt ook voor het gevoel minder "kil" te zijn. Er zijn condensers te koop waarmee je liters water per dag aan de lucht kunt onttrekken.

‘k Had hetzelfde probleem. De warmere lucht uit andere vertrekken (vooral douche) condenseerde in de koudere kamer. De oplossing bleek de rest van het huis beter te ventileren. Soms kan ook een niet geïsoleerde vochtige kruipruimte voor problemen zorgen. Toegevoegd na 9 minuten: 0f was in huis drogen.

vocht uit de lucht verwijderen lukt alleen door ventileren in combinatie met verwarmen en wel om de volgende reden. lucht kan ongeveer 1 gram vocht per m³ per graad celcius bevatten, (de preciese hoeveelheid wijkt hier van af maar dat is voor het voorbeeld niet van belang ) Op je slaapkamer stellen we dat de lucht 20 graden is en verzadigd met vocht(daar heb je last van ) dus 20 graden 100% RV geeft 20 gram vocht per m³. nu ga je verwarmen naar 22 graden de rv zakt want er komt geen vocht bij en de mogelijke 100% is 22 gram vocht per m³ we hebben nu 20/22*100% =90 % vervolgens ventileren we deze warme lucht naar buiten en verversen deze door koude buitenlucht van 08 graden met een RV van 80% (dit moment Buiten ) deze bevat nog maar 6,4 gram water (80% van 8 gram) vervolgens neemt de lucht binnen weer water op tot het verzadigingspunt ( 8 gram) de lucht word verwarmd en neemt daarmee weer vocht op tot 20 graden (20 Gr) is 12 gram per m³ stel je inhoud van je slaapkamer is 30 M³ dan heb je nu 12gr *30 m³ =360 gram water in de lucht opgenomen die je alleen kunt verwijderen door de lucht te verversen. Door ventilatie met een ventilatievoud (aantal keer per uur dat de lucht ververst word ) van 10 keer verwijder je dus 3600 gram water uit je slaapkamer, dat zijn bijna 4 liter. Alleen zo krijg je de ruimte droger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100