Hoe spoor je een lek in je CV-installatie op?

Als de waterdruk in je CV-installatie vrij snel zakt, en je dus regelmatig moet bijvullen, heb je waarschijnlijk een lek. (Het expansievat is nieuw.)

Hoe kom je er het beste achter wáár dat lek zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je expansievat geeft dan een hol geluid als je er op tikt... kan ook nat zijn aan de verbindingen..ook een nieuw expansievat kan bij het aansluiten een scheurtje hebben gekregen of koppelingen zijn niet goed aangedraaid.. Je radiatoren check je door de koppelingen nat te maken met een sopje..belletjes betekent lucht dus lekkage.. Heb je een vermoedelijk lek in je vloerverwarming is je probleem groter: dan zal er een bedrijf moeten komen dat het lek kan detecteren...

ik vrees: Je leidingen langs lopen. Een ander emogelijkheid is dat je systeem nog lucht heeft van het vervangenvan je expansievat. Goed ontluchten en bijvullen. Bij ons tot wel 3 keer toe, kan nodig zijn om de druk & vulling stabiel te krijgen..

Naast een lek in de leidingen, kan er ook nog water lekken in de warmtewisselaar. Daarbij verdampt het water en verlaat de ketel via de rookgasafvoer. Dat lek vind je niet zo snel.

Je zou barlack kunnen toevoegen aan het systeem, dat sluit het lek af. Echter ik weet niet voor hoelang. Wel kom je er de winter mee door dat is zeker.

Zakte de druk ook al snel vóór het vervangen van het expansievat? Zo ja, dan zit er waarschijnlijk ergens een lek. Zo nee, dan is het waarschijnlijk een kwestie van een paar keer goed ontluchten en bijvullen. Vers water in je c.v. bevat nog vrij veel zuurstof, welke je er na verloop van tijd grotendeels uitstookt. "Ze" hebben mij destijds verteld dat je het water zgn. kapot moet stoken.

In bijna 9 van de 10 gevallen is dan de expansievat kapot. Daar zit een membraam in die uitzet als het gevuld is. Hij houdt als het ware de druk op pijl. Kwestie van vervangen. Is weinig moeite voor een onderhoudsbedrijf. Tip: neem een onderhoudsabbonnement bij je plaatselijke installatiebedrijf. Zeker als je ketel ouder dan vijf jaar is is dat aan te raden. Die dingen gaan altijd kapot als het koud is ;-) Toegevoegd na 1 minuut: Je zegt wel dat het expansievat nieuw is, maar ook die kan stuk zijn. Gebeurt vaker met die dingen.

Als het expansievat kapot is komt het water via het overstortventiel er uit. Als dit ventiel op de afvoer is aangesloten zie je niet dat je water verliest. Je kunt dit wel controleren ( Meestal in de buurt van de ketel) Als je op het expansievat tikt moet het een hol geluid geven. Als het vat lek is klikt er een massief geluid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100