Als het stankslot van je douche lek is, waar blijft dat water dan?

heb sinds een tijd last van een penetrante rioollucht uit het doucheputje.
zoeken op gv geeft aan dat het stankslot waarschijnlijk lek is, maar zou ik dan geen lekkage in het vertrek onder de douche moeten hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel stankafsluiters van doucheputjes zijn niet meer dan een eenvoudig dekseltje dat ervoor zorgt dat er geen lucht vanuit de afvoerbuis direct naar buiten kan. Er zit dan een beetje water in een gootje rondom de afvoerbuis. Je zou dus even kunnen controleren of het dekseltje nog helemaal heel is. Als die stuk is, dan heb je geen lekkage van water, maar alleen van stanklucht. Als het dekseltje wel heel is, dan kun je controleren of er wel water blijft staan in het gootje rondom de afvoerbuis. Dan kun je zo zien als je het dekseltje weghaalt. Als daar geen water in blijft staan, is hij inderdaad lek, en verdwijnt het water ergens in de vloer van je badkamer. Toegevoegd na 2 minuten: Er moet water in de buitenste ring blijven staan.

Die lekkage is gedeeltelijk afhankelijk van de bouwmaterialen van het huis. Wij hebben ook lekkage gehad bij de douche, maar dat duurde wel even tot we erachterkwamen, omdat het water door de muur weg stroomde en dus niet in het vertrek eronder uit het plafond kwam druppen. Maar als het stankslot lek is, dan moet dat water inderdaad ergens heen.

Als het stankslot stuk zou zijn, heb je lekkage, het water moet toch ergens heen. Daarom geloof ik niet dat het stuk is, maar dat het slot zelf verontreinigd is. Probeer er eens in te peuren met een stuk ijzerdraad of zoiets, waarschijnlijk zit er ergens een kluwentje haar, of andere ongerechtigheden.

Een stankslot, kan eigenlijk niet lek raken. Het is een los bakje/ ringetje of hoe dat dan ook heet. Als je afvoer lek zou zijn, dus onder je stankafsluiter, dan heb je lekkage, maar ook dan moet je stankslot goed blijven werken. Blijft over: als er water door je putje/ afvoer heen loopt, neem dat water in de afvoer, een bepaalde ruimte in, mogelijk loopt het ergens niet voldoende snel weg en duwt het de lucht omhoog, door het stankslot heen. Heb je ook stank bij het doortrekken van je WC, dan zit er ergens een prop vuil in het rioolafvoer, ook dan duwt het water de lucht naar boven. Blijft het bakje van je putje vol water staan, dan is dat het probleem en heb je alleen stankoverlast als er water in loopt. Staat je bakje van het putje zonder water, dan loopt dat leeg/ hevelen, dan heb je ook stank overlast, als er GEEN water in loopt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100