Wat is de beste nacht-temperatuur voor je VC?

N.a.v. een andere vraag hieronder. Als je hem te hoog zet dan verbruikt hij 's nachts onnodig energie, maar is het niet zo dat als je hem te laag zet dat hij dan 's morgens meer energie nodig heeft om het huis warm te stoken?

Wij hebben hem 's nachts zelf altijd op 17 graden staan.

Toegevoegd na 4 minuten:
CV moet het zijn...

Toegevoegd na 6 minuten:
2e toevoeging: we hebben altijd op gaskachels gestookt hier en nog niet zo lang Centrale Verwarming. Vandaar mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ligt er eigenlijk meer aan wat voor ketel je hebt. Pompt deze continu of slaat de pomp ook af als de cv de temperatuur heeft bereikt? Als je pomp afslaat heb je al een andere temperatuur nodig dan wanneer deze door pompt. Immers, stromend water zal minder snel bevriezen. Voor komende nacht ;-) Hetzelfde geldt ook voor alle ruimtes in je huis, als de pomp door pompt zal de cv langer warmte afgeven dan wanneer de pomp afslaat. Omdat water in beweging de warmte meer af geeft. Dus.... Pomtie of pomptie niet ;-) Staat de temperatuur ingesteld op 80 graden en verlaag je dit naar 65 graden dan zal het meestal zo een 10 minuten opwarmtijd schelen. Maar dit is ook maar een gemiddelde. Als je CV dus 3 keer een kwartier stookt snachts is het dus voordeliger deze laag te zetten. Dit zou je kunnen controleren door eens op te blijven haha. Of door de gasmeter eens goed in de gaten te houden. Schrijf de stand op als je naar bed gaat en nadat je 's ochtend je huis weer op temperatuur hebt. En doe dit meerdere keren. om tot een beter gemiddelde te komen. (Wel even de weerberichten goed bijhouden dat er niet tussen de verschillende soorten tests erg veel temperatuur verschil zit). Test dit dan met de temp laag in de nacht of de temp op 17 zoals je nu doet. Je zal dan wel even verschillende dingen moeten laten wellicht. Zoals douchen en dergelijken wat de gasmeter beïnvloed. Omdat elk huis anders is lijkt me dit de beste testmethode om achter het antwoord van je vraag te komen. Toegevoegd na 1 minuut: Owja, je eigen comfort gevoel is ook wel belangrijk. Wakker worden in een huis van 14 graden bijvoorbeeld vind je wellicht niet echt leuk ;-) Geen idee of je een tijdklok op de CV hebt..... Toegevoegd na 6 minuten: Niet geheel duidelijk misschien maar ik maak ook nog onderscheid tussen twee soorten temperatuur instellingen. Die van de ketel (het opwarmen van het water) en die van de temperatuur instelling in je huiskamer.

Wordt over het algemeen geadviseerd om de nacht temperatuur op 16- 17 graden te houden.

hij staat hier ook op 17 graden,want anders blijft hij s'morgens aanslaan...

Deze vraag is al een aantal keren aan de orde geweest hier. Het antwoord is simpel: Elke calorie die je verstookt kost geld. Als er geen gevaar is dat er iets bevriest en als we het niet hebben over comfort als je opstaat, dan is helemaal uitzetten gewoon het goedkoopst. Laat je niet in de war brengen door mensen die zeker weten dat het goedkoper is om 's nachts door te stoken.

VC (Venture Capital) blijft het best bewaard bij een temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius.

Volgens mijn cv monteur 5 graden lager dan dat je hem overdag hebt staan. Dit noemt hij praktijk ervaring. Ik zet hem s,nachts op 17.

Zet de kamerthermostaat overdag op een temperatuur die u behaaglijk vindt. De nachttemperatuur kunt u het beste instellen op een temperatuurstand, zodat de kachel in normale omstandigheden net niet aangaat. Denk aan een stand in het voor of najaar. Dat zal vermoedelijk 15 graden zijn. Als het dan in de winter kouder wordt zal de kachel s'nacht wel aan gaan. Zo bouwt u een stooklijn op die het beste bij u past. U zult waarschijnlijk een rendements cv ketel hebben laten ophangen voor het comfort. Ik zou die lekker gebruiken ook.

Nee, je verbruikt echt niet minder energie als je een hogere temperatuur instelt. Wel kan het gebeuren, dat het dan 's-morgens langer duurt voor alles warm is, omdat ook de vloer, muren, meubilair e.d. verder afkoelen. Als jij dan van nijd de kachel op 25°C zet, ja, dan gebruik je meer energie ;-) Ik heb lekker vloerverwarming. Die kun je niet uitzetten, en het duurt ook heel lang voor een temperatuurwijziging voelbaar is. Wel lekker warm, overal in huis.

Ha, die Meander; Voor elk huis, elke CV-installatie en elke persoon is het antwoord hier anders op. Probeer uit te vinden wat jij 's ochtends een prettige temperatuur vindt en hoelang het duurt voor deze wordt bereikt en stem daar de nachttemperatuur op af. Te laag en het duurt te lang voor het 's ochtends behaaglijk is, te hoog en de CV verbruikt tijdens de nacht onnodig gas. In een modern, goed geïsloeerd huis maakt het weinig uit: onze (modern huis van vier jaar oud) gaat om 23u30 naar de nachtstand van 15 graden, maar dan is zelfs na de koude nachten van deze week de temperatuur hooguit een graad of anderhalf gedaald.

Zo koud als voor jou nog acceptabel is terwijl je in bed ligt... dat is de beste temperatuur voor de nacht. En als je een tijdgeregelde thermostaat hebt, dan kan je uitproberen hoe laat je de temperatuur weer moet opschroeven om het acceptabel te hebben op het moment dat je het bed uit komt... Meestal is dat een uur van te voren, dan is het nog niet helemaal warm maar al wel een heel stuk op weg.

"Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Zet de thermostaat dus op tijd laag; het liefst al een uur voordat u gaat slapen of de deur uit gaat."

Bronnen:
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?o...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100