Wat is dit witte spul onder mijn druivenbladeren? [foto]

Aan de onderkant van de bladeren van mijn druif zie ik iets wittigs. Niet alle bladeren hebben dit, ik denk dat minder dan een kwart van de bladeren dit heeft.

De druif lijkt er geen last van te hebben.

Wat is dit?

Moet/kan ik dit bestrijden, en zo ja: hoe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is volkomen normaal als er in deze tijd van het jaar schimmels ontstaan op bladeren van planten en bomen. Valse en echte meeldauw komen nu erg veel voor. Een gezonde plant ( druif) die in de volle groei is, heeft een sterk ontwikkeld afweersysteem tegen allerlei aantastingen. Maar aan het einde van de zomer komt de groei tot stilstand, het afweersysteem verzwakt aanzienlijk en vanaf dat moment kunnen er allerlei aantastingen ontstaan, waarbij valse meeldauw het meest voor komt. Momenteel zie je dat heel veel bij de Eiken en Esdoorn bomen. De aanzet tot de afbraak van het blad is begonnen. Valse meeldauw zit maar aan een kant van het blad, de echte meeldauw zit door en door. Je hoeft hier niets aan te doen! De bladeren beginnen zo hier en daar er al af te vallen en de schimmel is niet van belang voor het volgend seisoen. Komen deze problemen echter in het voorjaar of begin zomer voor, dan betekend het dan ook, dat er een slechte weerstand is, pas dan is er echt iets aan de hand, vaak te weinig kalk en/ of meststoffen.

Het ziet er uit als meeldauw,das geen goed teken. http://www.tuinadvies.nl/echte_meeldauw_valse_meeldauw.htm Succes !

Een soort luis

Mijn enige ervaring met druiven, is die met het eindproduct. Maar in bijgevoegde bron, tref je een verhandeling, die wellicht antwoord op je vraag geeft.

Bronnen:
http://www.dewijnhoek.nl/database/info83.html

Als de druiven zijn geoogst gaan de bladeren verkleuren en ze vallen allemaal af. Over de verkleuring van het blad hoef je niet ongerust te zijn dit is heel normaal. Als straks alle (of bijna alle) blad afgevallen is dan moet je de druif gaan snoeien. Dit snoeien moet zorgvuldig gebeuren. Overal waar je de stengels weghaalt moet je zorgen dat er nog een knop overblijft, die in het voorjaar weer zal gaan uitbotten en waar de nieuwe uitlopers aan komen. Ik zelf snoei dan weer alle takken op twee trossen en ik heb een prima resultaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100