Is de verhuurder (woningbouw) verplicht om gratis stopcontacten te aarden op verzoek? In huis amper een stopcontact geaard.

En als extra; Mag je zonder tussenkomen van de woningbouw de stopcontacten aarden, als zij dit niet gratis willen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, daar waar geaard moet worden (badkamer, keuken) is al gebeurd, anders was je niet aangesloten. Elders is het overbodig, dus dat moet je zelf betalen.

Het gaat erom of het huis beantwoordt aan de voorschriften zoals die waren toen het huis werd gebouwd. Op internet heb ik gevonden dat vanaf 1998 het wettelijk verplicht zou zijn randaardestopcontacten in woningen te hebben. (Dat geldt niet voor bestaande bouw.) Mijn antwoord zou dus zijn: - nee, de verhuurder is niet verplicht om gratis stopcontacten te aarden. Hij moet er wel voor zorgen dat het huis beantwoordt aan alle installatie-eisen die golden toen het huis werd gebouwd. (Maar dat zal destijds wel geccontroleerd zijn.) - Mag je zelf stopcontacten aarden? Nee, want de elektrotechnische installatie maakt onderdeel uit van het verhuurde, is onlosmakelijk met het huis verbonden dus het eventueel aanpassen daarvan dient door of namens de verhuurder te gebeuren en op zijn kosten. De installatie is zijn eigendom. Tegenwoordig hebben veel mensen pc's en die moeten aangesloten worden op een geaard stopcontact. Maar daarvoor kan de huurder andere oplossingen bedenken. In keukens bijv. zijn stopcontacten vanouds geaard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100