Waarom worden (bijna?) geen statige (grachten)panden meer gebouwd zoals vroeger?

zoals bijv. de korte en lange voorhout in den haag of de Jordaan in amsterdam. Terwijl die Nederlandse binnensteden vaak karakter geven? Vinden architecten dat soort panden niet meer mooi? Zijn we het verleerd? Of kunnen we het niet meer betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt helemaal gelijk dat die mooie statige panden de binnensteden karakter geven. Daarom zijn we er ook zo zuinig op! Maar dat we zo niet meer bouwen heeft verschillende redenen. Bedenk dat die enorme huizen in die tijd alleen maar door rijke mensen bewoond konden worden. Erg praktisch zullen die huizen niet geweest zijn. Vooral door de huidige gezinssamenstelling zijn die enorm grote huizen ook niet meer nodig. En ook onbetaalbaar. Architectuur staat ook niet stil. Er zijn ook geen componisten die in de stijl van Bach componeren, of schilders die Rembrandt na proberen te doen. Als ze zulke huizen met die schitterende geveltjes zouden gaan bouwen in Vinex-wijken wordt het toch als snel een beetje namaak. We hebben dus genoeg mooie statige herenhuizen, maar kunnen ook architectuur bewonderen uit deze tijd. Architecten zijn zelfs in staat om in binnensteden nieuwe gebouwen te maken die heel goed passen bij de oude architectuur. Overigens worden er in nieuwbouwwijken soms wel degelijk huizen gebouwd die een oude uitstraling hebben, inclusief de mooie trapgeveltjes. Maar dat is dan meer bedoeld als een knipoogje naar de geschiedenis. ;-)

Omdat er geen vraag naar is. Een 'gewoon' gezin kan het niet betalen. Maak je er meerdere appartementen van dan kan men de auto's niet meer kwijt. De locaties zijn te prijzig, bedrijven kiezen liever een goedkopere locatie. Er zijn nu meer mensen, meer autos en minder ruimte. Efficientie moet...

Er worden wel moderne 'grachtenpandjes' gebouwd. Persoonlijk vind ik dat heel erg kunstmatig. Niet doen dus. Die statige grachtenpanden staan alleen in volle steden waar weinig/dure ruimte is. Als je geld hebt koop je zo'n opgeknapt grachtenpand, of je koopt een mooi vrijstaand huis buiten de stad. Alleen een dwaas bouwt een grachtenpand midden op 2400 vierkante meter grond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100