Kan je papieren verbranden in een houtkachel?

Heb geen zin om ze te versnipperen (oude bankafschriften etc)

Weet jij het antwoord?

/2500

Versnipperen hoeft niet, kan zo de kachel in. Gooier niet teveel tegelijk in, de as van papier kan het rooster doen verstoppen.

Alleen als je een gesloten houtkachel hebt en GEEN rieten daken in de buurt (behalve tijdens regen) en je schoorsteen is goed geveegd. Papier gaat makkelijk brandend mee de schoorsteen in. Papier is licht, en wordt met de opwaartse stroming door de warmte meegezogen. Een schone schoorsteen zal niet gauw in brand gaan, een vuile misschien wel. En brandende snippers boven je huis heb je liever niet op droge rieten daken.

Best link! Het verbrand wel in no time, maar als je het deurtje van de haard dan open doet om er bv nog meer bij te gooien dan krijg je fikse circulatie. Een heus wervelstormpje van brandend papier. Als dat op iets licht ontvlambaars komt heb je zo de boel in de hens. Of mindet gevaarlijk, brandplekken, en die wil je ook niet. Heb je geen klepje voor je haard en je verbrand papier dan kan het ook opwaaien door luchtcirculatie, bv door voorbij lopen, tocht van een deur... Ik zou t niet doen, to risky... Als je meent het wel te moeten doen, doe aub heel voorzichtig!!!

Ligt eraan wat voor kachel en schoorsteen je hebt. Bij een goede allesbrander kun je ook papier branden (niet te veel tegelijk). Heb je een gewone houtkachel, dan wordt het papier niet goed verbrand. Het vliegt dan in kleine stukje met de rook mee de schoorsteen in. Kans op een verstopte schoorsteen, met als gevolg schoorsteenbrand en/of veel rook in huis doordat je kachel niet meer goed trekt. Als je geen vonkenvanger op je schoorsteen hebt, is er ook kans dat brandende deeltjes buiten neerkomen op brandbare materialen. Je kunt sowieso niet een hele stapel in een keer erin gooien. Als je telkens maar 5 vellen kunt doen, denk ik dat een versnipperaar veel minder moeite is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100