Kan een kerstster weer rode bladeren krijgen?

Vorig jaar heb ik mijn moeder een kerstster cadeau gedaan (je weet wel, zo'n plant met rode bladeren die een bloem vormen).
Na kerst de plant laten staan, netjes water gegeven, goed verzorgd, zelfs verpot in een grotere pot. De plant groeit als kool, maar heeft geen rode bladeren meer, alleen groene (rond februari is er nog 1 rood blad aan gekomen).

Kan de plant rond december weer rode bladeren krijgen en zo ja: gaat dat automatisch of moeten we de plant daarvoor anders behandelen (en nee, ik bedoel dus niet met een pot verf)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat schijnt te kunnen ja! "Een kerstster draagt onder de bloeiwijze, rode lokbladeren. Die bladeren worden tegelijk gevormd met de bloeiaanleg. De bloemen worden gevormd doordat de dagen korter worden. De bloei zonder ingrijpen is dan vanaf januari. Nu willen we dat een kerstster voor en tijden de kerst bloeit. Dus kun je kunstmatig een korte dag geven om de plant te dwingen bloemknoppen (en rode bladeren) te vormen. Geef de plant dus vanaf september minstens 10 weken lang korter licht. De plant moet dan vanaf 4 uur in het donker staan (in een kast, bv.). Geen dag overslaan, want dan werkt het niet goed." Toegevoegd na 7 minuten: Zie tuinen.nl (bron 2) voor meer weetjes over de Kerster. Daar geven ze de tip om een emmer over je kerstster te zetten bij wijze van korte-dagbehandeling.

Ik heb zelf een kerstster gehad die zich van geheel groen tot op de onderste bladeren na tot prachtig rood ontwikkelde toen ik hem bij een raam op het westen plaatste. Zonlicht kon de plant niet voor vier uur 's middags bereiken en de plant bleef jaren achtereen mooi rood. Hij werd ong. 60 cm hoog met weinig water, wel een flinke pot.

Om de plant voor de tweede keer in bloei te krijgen heeft de plant een kortedagbehandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het absolute donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstster_(plant)

De rode bladeren waar je op doelt zijn er weer aan te krijgen,door de plant niet meer dan 10 uur licht te geven per etmaal,de plant gaat dan bloemknoppen aanleggen en daardoor worden de bovenste bladeren van de kroon rood (bij een rood ras) het is ook van belang dat de donkerperiode minimaal 5 uur aan een stuk beslaat .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100