Waarom mag gekookte groente niet in de compostbak in de tuin maar WEL bij het gft afval?

Het gft afval wordt uiteindelijk toch ook gecomposteerd?

Is die hoeveelheid dan klein op het totaal of is er een andere reden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Grappig dat er wel 500 links te vinden zijn op internet, waar wordt beweerd dat gekookt eten niet in de compostbak mag, en als je zoekt op het waarom, het opeens een enorme speurtocht wordt. Hoe meer ik lees, hoe meer ik ga denken dat dit een regel is, voor mensen die het echt heel goed willen doen, en geen enkel risico willen lopen, dat het composteringsproces niet helemaal goed gaat. Want je kunt ook op forums lezen, dat sommige mensen dit maar onzin vinden. Als je groenten gaat koken, doe je er vaak wat zout bij, soms ook een klontje boter (tegen het overkoken) en vet en zout zouden het composteringsproces remmen. Bovendien zou het ongedierte aantrekken (zelfs ratten) en het zou gaan stinken, omdat er ook een kans is, dat gekookt voedsel wat vochtiger is. Mijn indruk is, dat er helemaal niets aan de hand is, als je zo nu en dan een klein restje gekookt voedsel aan je eigen compostbak toevoegt, en dat de hele boel mislukt als je kilo's gekookt voedsel toevoegt. De reden dat het wel bij het GFT mag, komt m.i. alleen maar omdat dat afval op een veel professionelere manier wordt gecomposteerd. Dat proces kan ook best wat "foute" spullen aan, en daar zal de kwaliteit niet onder lijden.

Gekookte voedselresten gaan bederven en stinken! Het trekt muizen en ratten aan, zeker als je regelmatig dit er op gooit. Het bedorven voedsel, kan een gevaar opleveren voor je gezondheid. Bij gft afval, is dit van minder belang, bijna alles is tuinafval en een heel klein beetje gekookte voedsel resten. Het afval laten ze broeien, met erg hoge temperaturen, dacht 70 a 80 graden, door deze hitte, verteert alles in een heel snel tempo. Een composthoop, kan hier niet tegen op en wordt hooguit warm of lauw en het verteert heel langzaam. Bij het gft afval gaat het juist heel snel.

Op zich is er geen bezwaar tegen gekookte groenten. Ook vlees is geen probleem. De enige echte reden is dat het ongedierte aantrekt. Rotting, schimmels e.d. zijn geen argument. De meeste composthopen behalen niet de gewenste hoge interne temperaturen en zijn, zeker als ze niet belucht of omgezet worden, hopen rot-zooi.

Bronnen:
http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?6727

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100