Zijn golfplaten van asbest gevaarlijk?

Ons tuinhuis heeft asbest golfplaten en het regenwater wordt opgevangen in een ton.
Is dit water wel veilig om te gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe is asbest ongevaarlijk zolang je er niet in gaat boren en daardoor de vezels kan inademen.Elke situatie waarbij asbeststof kan ontstaan (schuren + uit den boze) is gevaarlijk ! Het water wat je opvangt in de regenton zal niet heel veel asbest deeltjes bevatten gezien het feit dat planten geen longen hebben zal de gevaarsetting nauwelijks aanwezig zijn.. Ik zou er geen water van gebruiken voor huishoudelijk gebruik in de keuken Gevaar van asbest zit'm vooral in de vezels en inademen van deze. Blauwe asbest is het gevaarlijkst als je hier het stof van inademt Toegevoegd na 1 minuut: Asbest verwijderen moet als het meer dan 40m (vierkante mtr) is verwijderd worden door'n erkend bedrijf

Zolang de golfplaten intact zijn en er geen asbest kan vrij komen kan je het water veilig gebruiken.

Regenwater zelf drinken is natuurlijk nooit goed. Of het schade kan berokkenen aan je planten, lijkt me minimaal. Asbest is als stof (poeder) gevaarlijk om te inhaleren. Als de golfplaten nog in tact zijn (dus niet afgebrokkeld) is de kans dat er asbestpoeder meedrijft in de waterton klein. Bovendien zuigen planten water op en geen solide stoffen (als asbestpoeder). Maar ik zou als een speer naar de bouwmarkt en nieuwe platen op je tuinhuis zetten, dan heb je het probleem definitief opgelost. (Asbest verwijderen moet je wel LATEN doen...officieel...dan)

Op zich niet, echter geldt dat antwoord alleen als de platen in goeie staat zijn. Op een gegeven moment gaan ze verweren en dan wordt het wel gevaarlijk, met het water verspreidt je de vezels, op een lekkere warme dag als je bijvoorbeeld gras aan het maaien bent, komen ze dan weer in de lucht. Het gaat hier om hele kleine hoeveelheden, maar als het een groot dat is dat flink aan het verweren is.. Gelukkig zit er in de meeste golfplaten wit asbest, dit is minder gevaarlijk als blauw asbest. Om dit zeker te weten, kan je een analyse laten uitvoeren.

Het ligt eraan, als je er niet aankomt kunnen ze weinig kwaad denk ik, maar asbest is kankerverwekkend dus daarom hebben wij o.a een nieuwe schuur laten bouwen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100