Wanneer een huis te koop staat, staat er af en toe kosten koper. Wat betekent dit?

kosten koper

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit zijn alle kosten die gemoeid zijn bij de verwerving van een huis, die de koper moet betalen. Dit zijn dus o.a. de makelaarskosten, en de notariskosten. Meestal ligt dit bedrag op circa 10%, soms wat minder, dus als je een huis 150.000 k.k. koopt, gaat dit meestal toch zo'n 165.000 euro kosten. Hoop dat ik het genoeg heb kunnen verhelderen!

Bij de aankoop van een bestaande woning staat bij de vraagprijs meestal k.k. vermeld. Dit staat voor 'kosten koper', waarmee bedoeld wordt dat de kosten die komen kijken bij de transactie voor rekening van de koper zijn. Hierbij gaat het om de overdrachtsbelasting (6% van de koopsom) en de kosten die de notaris in rekening brengt voor de eigendomsoverdracht (transportakte).

in aanvulling op de hierboven gegeven antwoorden: dit jaar is de overdrachtsbelasting nog maar 2% dus daarmee worden de kosten koper ook minder. Als je een huis koopt wanneer het wordt opgeleverd , dan zijn er geen kosten koper (overdrachtsbelasting) en is het huis vrij op naam. Je moet dan nog wel notariskosten betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100