waarom zie je in mediterane landen zoveel roze geschilderde huizen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sowieso zijn huizen in mediterane landen lichter omdat het dan de warmte meer afkaatst. De kleur wordt vaak mede bepaald door de grond die beschikbaar is (de kleur van de klei) hetgeen tegenwoordig ook kunstmatig met verf kan gebeuren. Men vindt het echter vaak mooi of het is vastgelegd, dat de 'oude' stijl gehandhaafde moet blijven. Dit verklaard bv ook de roodbruine kleur die je in Zweden ziet, er wordt een 'lokale' grondstof aan de verf toegevoegd.

Bij sommige landen hoort dit bij de cultuur. Daarbij heeft het ook met de zon te maken, als de huizen lichter gekleurd zijn is dat koeler in huis.

Zoals hierboven beschreven wordt inderdaad vanwege de warmte, maar er zijn ook mediterrane landen die een bepaalde kleur verplicht stellen wanneer je deze gaat kleuren. Sommige steden zijn bijvoorbeeld allen blauw gekleurd een ander kleur is dan niet toegestaan (voorbeeld Larache, Marokko). Dit is volgens mij zodat het geen kleurenfestijn wordt.

Lichte kleuren zijn koeler. Ook is het soms verplicht om een bepaalde stijl te handhaven. De stijl wordt meestal bepaald door de omgeving. In mediterrane landen zijn bijvoorbeeld veel bergen waar bouwsteen uit te halen is. Hier wordt dan mee gebouwd. Hier hebben we dat niet en dus moeten we onze eigen stenen maken in de vorm van baksteen. Bovendien houden wij wat meer van netjes en strak en daar is dat anders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100