Mag ik mijn thermostaat meenemen na verkoop huis?

Ik heb mijn huis verkocht en wil mijn thermostaat meenemen.

Weet jij het antwoord?

/2500

staat nergens beschreven wat de verkoopstaat van een huis moet zijn, maar als het herfst/winter is zou ik deze wel laten zitten, maar aangezien je voor een instelbare thermostaat 130-180 euro betaald is het een aanrader om op marktplaats.nl een simpele honeywell thermostaat van 20 euro te kopen en deze terug te plaatsen, het is vrij simpel te installeren

Je hebt je huis verkocht met alles wat erop en eraan zat, het is dus niet gewenst om nog even een mooie thermostaat mee te nemen. Eventueel kan je in overleg met de koper besluiten een eenvoudiger type thermostaat in plaats van de thermostaat die je mee wilt nemen te installeren. Op de totale verkoopprijs van het huis zijn de kosten om zelf een nieuwe thermostaat te kopen trouwens te verwaarlozen, dus waarom zou je de moeite nemen?

Zou ik als koper als bijzonder onvriendelijke actie beschouwen.

Is er bij het koopcontract een lijst opgenomen met wat wel en niet achterblijft? Zo ja zou ik daar in kijken wat er afgesproken is. Anders zou ik het in overleg doen, sowieso moet je zorgen dat het verwarmingssysteem werkt zoals verwacht, tenzij anders bij de verkoop is aangegeven.

nee dat mag niet. Het zit "vast" aan het huis. Het is vergelijkbaar met je keuken losschroeven en meenemen. Je kan een goedkopere erop zetten, maar als de koper dat opmerkt ben jij fout. Dat is weer net zoiets als de een huis met mooie design keuken verkopen en zodra de koper erin zit blijkt er een bruynzeelkeukentje in gemonteerd..

Ideaal is het als er een lijst is, met roerende goederen van wat wel of niet achterblijft. (op zo'n lijst kan zelfs onroerend goed staan, zoals de voordeur of een houten vloer die mee gaat!!) Als die lijst er niet is, is het de vraag f een thermostaat roerend (dus los) of onroerend (horend bij het huis) goed is. Iemand noemt "nagelvast" als reden waarom het onroerend zou zijn. Dat betekent vastgespijkerd en meestal hangt een thermostaat met 2 schroeven aan de muur, dus makkelijk los te maken. Een ander punt is dat je geen schade mag maken met het loshalen. Als er dus een lelijke plek achter zit, mag je er geen kleine terughangen die die plek niet bedekt. (want je moet inderdaad wel een werkende CV achterlaten) Persoonlijk vind ik dat het roerend goed is, maar het is wel zo'n twijfel geval dat het besproken zou moeten zijn bij het onderhandelen. Ook vindt ik het logisch als ie zou blijven hangen, niet elke thermostaat pas ook elke ketel. Als je een hele bijzondere hebt, met bijvoorbeeld een aansluiting op je computer of mobiele telefoon, dan is het wel logischer dat ie mee gaat naar het volgende huis. Leuk: er zijn landen waar het normaal is de keuken mee te nemen.. Voor degene die zeker zijn van hun zaak: haal er eens een juridische tekst bij: heb ik gedaan, maar daar wordt je niet veel wijzer van.

Of iets wel of niet nagelvast zit is niet het enige en ook niet het belangrijkste criterium. Je naamplaatje bv zit vastgeschroefd op de voordeur, toch vindt iedereen het normaal dat je dat meeneemt. Belangrijker criterium is of het betreffende onderdeel qua aard en functie in redelijkheid bij de woning hoort. Kastplanken bijvoorbeeld, zelfs al liggen ze los. De thermostaat zit daar met een specifieke functie, en als-tie weg is verliest het huis aan comfort en bruikbaarheid. Hoort dus ontegenzeggelijk bij het huis. Ergo: de thermostaat is meeverkocht, en meenemen zou diefstal of verduistering zijn. Omwisselen voor een ander (goedkoper) exemplaar idem. En in reactie op het vorige antwoord: dit soort zaken zijn niet 1 op 1 in het wetboek te vinden. Wat wel of niet bij de onroerende zaak hoort is met name een kwestie van 'verkeersopvatting', en casuistische jurisprudentie. Toegevoegd na 2 uur: En als je echt gehecht bent aan die termostaat, overleg dan met de koper en bied hem/haar een gelijkwaardige termostaat aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100