Warme lucht stijgt omhoog en koude lucht daalt... toch?

Klopt het dan als ik zeg dat als je halverwege het trappenhuis van een flatgebouw een raam openzet dat het dan beneden kouder zal zijn dan boven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beneden staat onze houtkachel die erg veel warmte geeft, een deel van deze warmte gaat naar boven langs de trap omhoog, daar hangt ook de was ( slim he) hierna gaat de warme lucht onze slaapkamer in en de koude lucht gaat langs de traptreden omlaag. Beneden aan de trap is het kouder dan boven aan de trap. Dus je hebt gelijk!

dat is zo maar niet zo groot verschil denk ik.

nee want als je gaat klimmen op een berg word het ook steeds kouder

In het geval van jou voorbeeld is de afstand veel te klein om het verschil te merken, maar theoretisch gezien heb je gelijk

De dichtheid van warme lucht is kleiner dan dat van koude lucht. De moleculen bewegen dan vrijer.

Je hebt zonder meer gelijk. Je hoeft niet eens dat raam halverwege open te zetten om dit effect waar te nemen. Er zijn zelfs enkele grote (kantoor)gebouwen met warmteterugwininstallaties die op dit principe werken.

Als je het raam open zet als het buiten warm is, dan vervang je alle koele lucht die aanwezig is voor de warme lucht en wordt het dus van onder tot boven warm in het trappenhuis, omdat de koele lucht dan opgewarmd wordt. Tenzij je er ook een airco inzet, dan blijft het beneden koel en boven warm, maar dan moet het raam wel open blijven staan. Toegevoegd na 40 seconden: dan krijg je zo'n luchtballoneffect ;)

Ja onder normale omstandigheden wel, maar stel nu dat ik beneden een vloer ga verwarmen . of juiste afkoelen, dan kunnen er koude en warme luchtlagen elkaar beinvloeden, of bijv, op een hogre verdieping afkoelen, dan onstaan hier weer botsingen in de luchtlagen, en er onstaat hierdoor ook weer wind.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100