Mag ik gebruik maken van de tuin van mijn buren als ik zelf een ingesloten tuin heb zonder mogelijkheid om eruit te kunnen?

Ik heb interesse in een huisje waarbij de tuin helemaal is ingesloten tussen een loodgietersbedrijf (rechts en achter) en aan de linkerkant een schutting van de buren. Dankzij de speelse indeling van het huis is het niet mogelijk om via de tuin bij de voordeur te komen (ivm een wenteltrap) Ik heb wel een motor en fiets en zou graag willen weten of ik gebruik mag maken van de tuin van de buren om in de poort te komen? Voor de veiligheid zit er wel een deur in de schutting van de buren om via hun tuin te kunnen vluchten. Zijn hun dan ook verplicht om mij via hun tuin 'eruit' te laten als ik met mijn motor of fiets weg wil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kun je dan gewoon met je buren regelen lijkt mij. Ik denk dat als je het heel netjes vraagt dat ze het geen probleem zullen vinden.

nee, als er geen recht van overpad op staat, mag dat niet. het zou de buren ook wel erg in hun privacy aantasten, als jij er met je fiets en je motor maar doorheen kart. alleen in geval van nood, brand oid, mag je via hun tuin ontkomen.

Nee, dat zijn ze niet verplicht, mits er in de koopakte of huurakte een 'recht van overpad' beschreven staat. Recht van overpad is als één van de buren gerechtelijk gezien gebruik mag maken van de tuin van de buren, omdat hij er bv zelf niet uit kan. Is dat recht van overpad niet vastgelegd, dan zijn je buren niets verplicht. In goed overleg kunnen ze besluiten om jou gewoon toe te laten, maar als ze daar geen zin in hebben hoeft dat dus niet als het niet is vastgelegd. Stel; je gaat er wonen, dan kun je zo'n recht van overpad ook aanvragen bij een rechter, echter is succes dan niet gegarandeerd. Ik zou zeggen: informeer eens of er iets is vastgelegd in de akte, zo niet: overleg met de toekomstige buren in hoeverre ze open staan voor jouw gebruik in hun tuin. succes!

Alleen als de buren dit geen probleem zouden vinden, anders niet. Als ik de buurman was zou ik het nooit toestaan, hoe aardig jij ook bent. Praktijk laat zien dat er altijd ruzie van komt.

het is absoluut niet vanzelfsprekend dat je gebruik mag maken van de tuin van de buren. Zoek dit heel goed uit en laat het daarna nogmaals goed notarieel vastleggen om gezeur te voorkomen. Inderdaad recht van overpad.

Nee, dat recht heb je niet, kennelijk is er geen overpad, anders stond dat wel beschreven. Ook al maak je nu afspraken met de buren, dan kunnen die bij een verkoop ongedaan worden gemaakt. Het kan je ook een hoop gedonder opleveren. Of je probeert nu een ingang te kopen (zeg maar strook van 1 meter) om bij je schutting te komen, of je neemt voor lief dat je niet met je motor/fiets in je tuin kunt komen, of je gaat op zoek naar een pand.

Nee dat mag niet en een afspraak maken met de buren lukt nooit, ze zouden wel gek zijn, hun grond wordt door een dergelijke afspraak (mits notarieel vastgelegd) in een klap een stuk minder waard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100