Waarom stoppen bomen met groeien bij een bepaalde hoogte?

Ik vraag me al jaren af waarom bomen niet doorgroeien.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De boom groeit niet meer in de hoogt maar in de breedte.

Net zoals mensen niet onbeperkt doorgroeien, doen bomen dat ook niet. Misschien zwaartepunt dat dan verkeerd komt te liggen, of de voedseldoorstroming(vochtopname) komt in gevaar,omdat die gewoon niet hoger kan

volgens mij heeft dit te maken met het "instinct" van de boom hij weet dat als hij hoger wordt hij meer wind zal vangen en eerder zal omwaaien bij een storm omdat de wortels er niet op berekend zijn om meer wind te vangen

Waarschijnlijk brengt het capillaire systeem het levenswater niet hoger.

het zit alles in de genen van de boom. het uiterlijk, de bloeiwijze, en ook de uiteindelijke hoogte die de boom onder optimale omstandigheden kan halen.

Bij elke meter die een boom hoger groeit, moeten de voedingsstoffen die vanuit de grond worden opgenomen verder omhoog. Dit transport van voedingsstoffen is ook niet gratis - het kost wel degelijk energie, welke maar in beperkte hoeveelheid aanwezig is. Elke meter hoger betekent dus dat het meer energie kost om deze voedingsstoffen in de kruin van de boom te krijgen. Op gegeven moment weegt de winst van de extra hoogte niet meer op tegen de kosten om deze voedingsstoffen naar deze hoogte te transporteren. Vanaf dat moment is het dus niet langer rendabel om nog verder te groeien. Hierdoor zie je ook vaak bossen waarin de bomen grotendeels even groot zijn, met hier en daar een uitzondering die er bovenuit schiet. De meeste van hen bereiken dit omslagpunt rond dezelfde hoogte, terwijl er dus ook soorten zijn die door een iets andere energiehuishouding toch in staat blijken hier bovenuit te groeien.

Alle eigenschappen van alle planten op de wereld zijn genetisch bepaald, dus de genen bepalen o.a. hoe hoog een plant/ boom wordt. Genetische afwijkingen, mutaties, kunnen tijdelijke of blijvende afwijkingen veroorzaken in de genen van de plant, is dit in het voordeel van de plant, dan zal de plant met deze afwijking de "gewone soort" verdringen. Dit is pure evolutie! In onze tuin groeit de plant 'schaafstro' dit is een zeer primitive plant, die 300 miljoen jaar geleden ontstaan is, heel vroeger waren deze planten, bomen van 35 m. hoog, ze groeiden in ons land en fossiele restanten zijn te vinden in de steenkool lagen in Limburg. De planten genen bepalen dus de hoogte van de plant/boom, de laagste zijn 10 cm. de hoogste boven de 100 m.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100