Mogen mijn buren zonder overleg leibomen planten op 50 cm van de erfgrens?

Mijn ouders kwamen vorige week thuis en ze schrokken zich een hoedje.
Er waren door de buren 4 stuks beuken leibomen vlakbij de schutting geplant van een dikke 4 meter hoog, en samen met de bamboestokken loopt het geheel 9.20 meter door.
Hierover is met mijn ouders nooit overleg geweest en het geheel stond in 2 dagen.
Er is een gesprek geweest met betreffende buren die er absoluut niets aan doen daar zij beweren dat het een haag is.

Staan mijn ouders in hun recht als ze hier een zaak van maken ?
Er is tevens sprake van licht en zicht ontneming.
De 4 bomen zijn niet meerstammig maar zijn naar mijn weten 4 bomen.
Ik zal foto’s bijvoegen.
Kunnen mijn ouders iets ondernemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wie een boom of heester wil aanplanten, moet zich houden aan de wettelijk vastgelegde afstanden tot de erfgrens. Die afstanden zijn minimaal: 2 m voor bomen, gerekend vanaf het midden van de stam. 50 cm voor heesters en hagen lager dan 3 meter. De afstanden en regelgeving kunnen echter wel verschillen per gemeente. Ga daarom altijd eerst na wat de regelgeving is in eigen gemeente. Volgens jou zijn ze 4 meter,dus dit kan niet.

Toegevoegd op 19 november 2019 15:04: tekst
Bronnen:
https://www.tuinen.nl/bomen-op-de-erfgrens/

Nee, de buren mogen niet op 50 cm van de erfgrens bomen planten. Echter (1) zijn het bomen en (2) wat zijn de exacte regels bij de gemeente? ** Wat doe ik als de boom of heg van mijn buren te dicht bij mijn erfgrens staat? In de wet staat dat een boom minimaal 2 meter en een heg op minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant moet worden. Soms mogen bomen en planten toch dichterbij de erfgrens staan. Ga bij bezwaren eerst in gesprek met uw buren.** (bron) 1.Eerst informeren bij de gemeente wat de plaatselijk regels zijn. Waar moet buurman zich aan houden, afstand erfgrens, hoogte (hoger dan 2 meter?). 2.Ga in gesprek met de buren. 3.Gesprek met de buren niet gelukt, dan een bemiddelaar of mediator inschakelen. Samen moet daaraan vrijwillig deelgenomen worden. 4.Als de mediation niet helpt, een brief sturen met verzoek om bomen te verwijderen. 5.Als dit ook niet helpt kan je naar de rechter stappen en deze de situatie voorleggen. N.B. Ook kan de Rijdende Rechter te hulp gevraagd worden, eveneens op vrijwillige basis van beide kanten. Probleem hier is (bron.2) dat er *haagbeuken* bestaan, daar verwijst de buurman naar. Vraag advies van een hovenier/tuinman.

Bronnen:
https://www.juridischloket.nl/wonen-en-bur...
https://www.google.com/search?q=leibomen+b...

Buiten het feit of leibomen geplant worden om inkijk tegen te gaan als er geen ander alternatief is, moet rekening gehouden worden met het feit dat leibomen niet tot hagen/struiken gerekend worden maar gewoon tot bomen in het kader van de artikelen 5:37 tot en met 5:59 BW in het burenrecht. Het burenrecht in het Burgerlijk Wetboek regelt in de artikelen 5:37 tot en met 5:59 BW de bevoegdheden en verplichtingen van de eigenaren van naburige erven. Artikel 5:42 BW is een artikel in het burenrecht over de “verboden zone”. Hiervoor geldt dus dat ze gemeten vanuit het hart van de stam tot aan de erfgrens twee meter afstand moeten hebben. Staan de leibomen binnen de zgn verboden zone dan loopt de eigenaar het risico dat er door de aangrenzende buren verwijdering wordt gevraagd. Dat is pas anders als het publieke belang alleen maar gediend kan worden met het overtreden van deze twee meter-regel (zoals bepaald in het zogenaamde Gorsselse bomen-arrest). Van belang is om de overtreder zo spoedig mogelijk aan te manen de overtreding op te heffen. Pas wanneer een (bij voorkeur) schriftelijke aanmaning is verzonden is de overtreder schadeplichtig. Om bewijstechnische redenen is het dan ook aan te bevelen de buren zo spoedig mogelijk schriftelijk aan te manen. Gelden er geen uitzonderingen op de wettelijke regels van het burenrecht dan hebben de aangrenzende buren het recht op grond van artikel 5:42 BW om via een civiele procedure om verwijdering te vragen. Alleen als buren uitdrukkelijk toestemming verlenen om de boom op de erfgrens te plaatsen, is dit toegestaan. In dat geval moet en zij rekening houden met het feit dat de bomen gezamenlijk bezit zijn geworden. Deze regels gaan in veel gevallen niet op voor huurders van woningen. Officiële titel: Burgerlijk Wetboek Boek 5, Zakelijke rechten https://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-5/artikel42

Toegevoegd op 19 november 2019 19:26: bron
Bronnen:
https://www.woutersadvocaten.nl/rechtsgebi...
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendo...
https://www.bomenrecht.nl/boom-bij-de-erfgrens/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100