Hoe verwijder ik algen uit mijn vijver?

In mijn vijver (zonder vissen) staat een fonteintje. De pomp staat op de bodem van een emmer die gevuld is met kleine keitjes als filter. Op de pomp zelf zit nog een fijne filter. Ondanks deze maatregelen verstopt de pomp om de 2 weken. Die zit dan vol groene smurrie.
Wat nu?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Algen zijn zuurstofplanten die proberen de waterkwaliteit te verbeteren. In het vijverwater zitten voedingsstoffen en mineralen. De vraag naar voedingsstoffen door de vijverplanten, moet voldoende zijn om geen overschot te krijgen. Is er wel een overschot aan voedingsstoffen , dus te weinig planten, dan ontstaan algen Ook de hardheid van het water is erg belangrijk ( de GH waarden ) Laat je water testen op de hardheid en voeg voldoende echte zuurstof planten toe. Niet een paar takjes maar flink wat bosjes. Geschikte zuurstofplanten zijn hoornblad, puntkroos en krabbenscheren. Deze gaan los in het water. Als alles nu in orde is, gaan van zelf de draadalgen weg

Als je met algen in je vijver zit, kan je stengels gerst, stro of lavendel bundelen en in je vijver leggen. Je moet die stengels dan drie à vier weken laten rotten in je vijver. Op die manier verdwijnen de algen. (Let op: er kan tijdens die 3 à 4 weken een onaangenaam geurtje rond je vijver ontstaan. Dat komt door het rottingsproces.)

Bronnen:
https://radio2.be/wat-met-algen-in-de-vijver

Als het fonteintje alleen voor de sier is ka je er iets van chloor ingooien. Als er geen alg kan groeien kan het ook je pompje niet verstoppen. In tuincentra zijn de fonteinen ook vaak gevuld met chloorwater. Misschien hebben ze daar wel speciale middelen te koop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100