met wat kan ik harde grond spitten?

ik heb een volkstuintje maar de kleigrond is heel hard daar (puur klei)
en ik vraag me af hoe ik de grond kan spitten of onkruidvrij kan maken
want mijn spitvork/riek is zelfs afgebroken en mijn scheppen komen niet in die grond dus ik ben uit opties ook heb ik geen machines ofzo.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Harde kleigrond kun je spitten met een goede stevige spade, maar ga nooit hele scheppen tegelijk proberen te nemen. Eerst stukje bij beetje ene klein kuiltje graven. Heb je eenmaal genoeg diepte om de hele spade in te steken, dan kun je van daaruit verder spitten. In losse grond kun je ± 20 cm van de vorige rij spitten, maar bij hele vaste grond moet je echt elke keer maar een klein stukje pakken. Als het tegenzit is dat echt maar 5 tot 10 cm per keer. Dat schiet niet echt op, maar is soms wel de enige manier om erdoor te komen. Een veel betere manier is echter om niet je hele tuin te willen spitten. Dek de grond met het onkruid af met bijvoorbeeld karton. Doordat het onkruid geen licht krijgt, zal het afsterven. Door gaten in het karton te maken, en in de grond eronder een gat te maken, kun je toch het e.e.a. planten. Ideaal voor rankende soorten. Doordat de plant over het karton zal groeien, blijven de pompoenen, courgettes etc. mooi schoon. Wil je de boel dan toch een keer spitten, doe dat dan in herfst of winter. Als de grond vochtig is (maar niet te nat) is het veel makkelijker spitten dan in droge kleigrond. Vervolgens zal in de winterperiode door de vorst de grond luchtiger worden waardoor je volgend voorjaar makkelijker kunt spitten, harken en planten. Bezuinig niet op een goede spade. Beter 1 keer een goede kopen dan 5 keer een gebroken steel vervangen. (NB, de link van de Gamma is even als voorbeeld, uiteraard zijn er ook andere, en zelfs nog betere spades voor harde grond.)

Bronnen:
http://wroeten.nl/moestuin/ontginnen-zonde...
https://www.gamma.nl/assortiment/gamma-spa...

een goede en scherpe spade en een goede conditie ik weet niet wat voor spade je hebt maar een betuwse spade is wat smaller en loopt hol en is erg scherp en de strijd tegen onkruid zal niemand winnen alleen volharding en geduld

Een spitgreep is hier het juiste gereedschap. Het is een soort vork met vier verbrede tanden. Volgens mij te koop in tuincentrum en bouwmarkt.

tips uit Vlaanderen gebruik een smalle spade 13 tot 14cm breed met stevige steel en handgreep. een voorbeeld firma Polet type 102384 of 102423 , bestaat ook met T steel Ook andere merken hebben deze spade. richtprijs 55 à 60 €

Bronnen:
http://www.polet.be/spaden/grondwerkspaden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100