Mogen de buren hun tuin met veel afschot bestraten naar mijn tuin?

Mijn buren hebben hun achtertuin bestraat en op 6 meter verloopt het afschot 10(!! en ja, nagemeten) cm over de gehele lengte van de tuin, mijn kant op. Tussen de tuinen staat slechts een heg maar verder niets. (dus +/- 15cm grond tussen onze bestrating)

Ik ben bang dat bij het minste of geringste regenbui mijn tuin volledig onder water sta omdat mijn tuin nu dus als goot zal gaan fungeren...

Zijn er hier regels voor om 'mee te gooien'. Op dit moment heb ik het beleefd aangekaart maar ze willen het niet veranderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat mag in principe niet. Volgens het Burgerlijk Wetboek, Boek 5, Artikel 38 hoeven lagere erven alleen het water te accepteren dat van hoger gelegen erven van nature afloopt. Als de buren dus zelf voor afschot in de richting van jouw erf hebben gezorgd, is dat niet "van nature" en als er daardoor wateroverlast op jouw erf zou ontstaan, dan moeten je buren maatregelen nemen om de onrechtmatige hinder bij jou tegen te gaan.

Je zou wat grindtegels kunnen kopen van bijv. 60x40 cm en deze op zijn kant langs jouw tuin plaatsen. Dan moet het water al hoog komen wil je last hebben van het overtollige water van de buren. Je kunt ook een goot maken langs de tuin die het water afvoert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100