Rozen verzorging: standplaats, snoei, bemesten, ziekten
Rozen zijn een sieraad in iedere tuin. Rozen gedijen het best op een zonnige en luchtige plek, op goed bemestte grond. Rozen hebben echter wel goede en regelmatige verzorging nodig om het goed te blijven doen, zonder allerlei ziekten te krijgen. Ziekten treden sneller op bij erg warme dagen en koude vochtige nachten. Rozen moeten jaarlijks flink gesnoeid worden voor een mooie bloei. Aan de nieuwe uitlopers komen veel nieuwe bloemen. Na de snoei hebben rozen veel mest nodig.
Goede standplaats uitkiezen
Rozen houden van veel zon en een luchtige plaats. Verder is het verstandig om nieuwe rozen niet te planten op een plek, waar al jaren andere rozen hebben gestaan. Ze kunnen dan last krijgen van rozenmoeheid, een kwaal waar rozen vaak door zullen bezwijken. Als je toch op dezelfde plek rozen wilt planten, haal dan een flinke hoeveelheid grond weg, en vervang het door grond van een andere plek uit de tuin, of nog liever met verse rozengrond. Deze grond helpt de roos om een goede wortelkluit te ontwikkelen. Er zitten behalve de gewone goede grondstoffen, ook extra voeding in voor de eerste maanden, als de roos nog moet aanslaan. In goede grond krijgt de roos meer weerstand tegen allerlei ziekten en plagen.
Rozen bemesten
Rozen hebben veel voeding nodig en hebben snel te kort. In het voorjaar na de snoei moet de eerste keer bemest worden, en op zandgrond moet dat vroeg in de zomer zeker nog een keer gebeuren. Je kunt ook in maart speciale langwerkende rozenvoeding geven, die gedurende zes maanden voedsel afgeeft. Verder is het belangrijk om te zorgen dat de rozen voldoende water krijgen, om de meststoffen ook daadwerkelijk op te kunnen nemen.
Verdere verzorging
Knip bij doorbloeiende rozen, de uitgebloeide bloemen weg. Blad wat afvalt, moet verwijderd worden, en niet opnieuw als compost gebruikt worden. In de herfst zorg je dat de entplaats van de roos beschermd wordt, door compost of aarde rond het stammetje aan te heuvelen. Bij rozen op stam bescherm je de entplaats door stro rond de entplaats te binden. Ook kun je de kroon van de roos tijdens vorst afdekken met een zak. Die moet je dan wel weer weghalen, zodra het niet meer vriest.
- Bronnen:
-
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/68565-r...