Wat voor insect met 6 poten is dit?

In onze tuin komen uit het zwarte zand deze insecten (zie foto) gekropen met tientallen tegelijk.

In het zand zie je ze moeilijk zitten, maar als je goed kijkt zie je ze bewegen. Ze kruipen langzaam tegen de muur van het huis omhoog. Ze volgen allemaal dezelfde weg tegen het huis omhoog. Ik heb niet kunnen vaststellen waar ze naar toe kruipen.

Ze zijn bruinig van kleur en hebben 6 poten. De achterpoten zijn langer dan de andere poten. Ze hebben voor nog kleine voelsprietjes ofzo zitten. Ze zijn nu al 2 dagen bezig met klimtocht. Overdag zijn ze actief en s'avonds neemt het aantal af en bewegen ze langzamer. Het formaat verschilt nogal maar het lijfje is rond de 5 mm.

Iemand enig idee wat voor insect dit is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vermoed dat het hier de schildwants (Arma Custos) betreft.

Bronnen:
http://www.ahw.me/indexwantsen.html

Het is de nimf van de Raphigaster Nebulosa (Grauwe Veldwants). Door de opwarming van het klimaat komen steeds meer soorten, die hier vroeger zeldzaam waren, noordelijker ook voor. Een voorbeeld daarvan is deze grauwe veldwants (Rhaphigaster nebulosa), een grote wants, waarvan dit een nimf van het 5e stadium is. Het imago is wat minder kleurig dan de nimf. Ze eten bladkeverlarven en zijn nuttig als die een plaag vormen. Na warme zomers zijn ze dikwijls talrijker. Ze proberen regelmatig binnenshuis te overwinteren. Daar zijn ze volkomen onschuldig. Zet ze in een voorkomend geval gewoon buiten, maar wacht daar even mee als het nog vriest.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_veldwants

Het lijkt mij een tor. Leeft onder de grond, komt in de lente naar boven en heeft 3 kleurenvarianten. http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=602 http://diertjevandedag.classy.be/insecten/kevers/boktorren/aardbok.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100