Zijn mijn buren aansprakelijk voor omvallen van mijn tuinsfscheiding?

Een aantal jaren geleden heb ik een stevige, nieuwe tuinafscheiding geplaatst in de achtertuin van mijn huurhuis. Mijn toenmalige buren hadden ook een eigen schutting waaraan onze, maar ook de schutting van die buren, toch enige 'houvast' aan elkaar hadden.

Tien jaar lang totaal geen problemen gehad.

Nieuwe bewoners hebben hun schutting nu, zonder overleg, weggehaald met de bedoeling er ook geen nieuwe voor in de plaats te zetten. Hierdoor is mijn schutting ontzettend onstabiel en scheef gaan staan en vertoond op sommige plaatsen al flinke kieren en scheuren.

Met de harde wind van de afgelopen weken was het zelfs dusdanig dat we onze schutting moesten vastbinden met spantouw. Elke bewoner van een rijtjeshuis dient toch voor een eigen tuinafscheiding zorg te dragen?

Of heb ik dat mis?

Kunnen we onze buren aansprakelijk stellen voor deze schade die door ons is geleden? En zo ja hoe doe ik dat en waar moet ik daarvoor zijn.

Eerdere pogingen om hierover met de buren in conclaaf te gaan zijn helaas mislukt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt het mis. Je bent namelijk niet verplicht om een schutting te plaatsen om de grens van de tuin aan te duiden, als je een goede verstandhouding hebt met de buren zou je zelfs helemaal zonder schutting kunnen, of toekunnen met een iets meer vriendelijke oplossing zoals bijvoorbeeld een coniferenhaag. Als je een schutting plaatst wordt er verwacht dat je deze zodanig monteert dat het zelfstandig de Nederlandse weertype kan weerstaan. De buren kunnen gerust hun eigen schutting verwijderen hoewel het de steun van jouw schutting was, ook hoeven zij geen oplossing te zoeken voor het gebrek aan steun bij jouw schutting. Overleg was netjes geweest, en het op hoogte stellen van het verwijderen ook... Maarja, zo werkt het tegenwoordig met buren anno 2015... ieder voor zich.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100