kan je mos in de border beter verwijderen of niet?

de eerste meter naast de schutting komt nooit zon. Ik heb hier een leuke border gemaakt met liriope, longkruid, primula en asarum. Verderop fuchsia, skimmia en tricyrtis. Echter vooraan tussen de lage planten is één tapijt van mos. In het gras moet je het weghalen, want anders gaat je gras dood. Op het pad zorgt het voor gladheid en haal ik het ook weg. Maar kan het kwaad voor de planten in de border? Of is het wel een lekker warm winterdek?

Toegevoegd na 6 dagen:
Ik ga niks chemisch doen in de tuin. met de hand is het mos zo weg, het is maar een kleine tuin. Ik gebruik wel azijn voor de tegels. Kalk strooien liever niet: ik heb nu eindelijk Rododendrons en azalea's en Skimmia's, die ik vroeger op de klei nooit goed kon houden.

Weet jij het antwoord?

/2500

De planten liriope, longkruid,primula, asarum,fuchsia enzv. die je noemt zijn stuk voor stuk zuurminnaars en houden van vochtige grond. De mosgroei is een teken van zure en vochtige grond en bestendigt dit, wanneer je dit chemisch verwijdert gaat dit de andere planten en het bodemleven zeker aantasten. Wanneer je het met de hand wegneemt zal de aarde op die plek veel sneller uitdrogen. Je kunt wel op die plaatsen schaduwminnaars planten zoals Pachysandra... Er zijn mensen die met opzet mos laten groeien ( in Japanse tuinen bijv.) omdat ze dit aantrekkelijk en natuurlijk vinden. Toegevoegd na 32 minuten: Besluit : Het mos"tapijt" ( het woord zegt het zelf ) biedt een isolatie tegen het schrale winterweer en verhindert zodoende uitdroging van de grond, het is een natuurlijke situatie, je kunt ook kalk strooien ter bestrijding, maar dit zal uw border minder mooi maken: alle planten die er staan zijn namelijk kalkvrezend ... Toegevoegd na 2 dagen: http://i61.tinypic.com/20qe3w9.jpg

Mosvorming is het teken van uitputting van de grond. Het komt voor op alle grondsoorten. Ook op kalkrijke grond. Vaak wordt er gedacht dat de grond met mos zuur is, maar dat kan wel maar hoeft niet. Door het uitspoelen van de grond, raken de voedingsstoffen op. Veel planten gaan dan slechter groeien, of staan stil met groeien. Maar er zijn ook planten die dat juist prima vinden en wel goed groeien. Je kunt dus niet zeggen dat mos slecht is voor je planten. Het is alleen het gevolg van zeer arme grond en juist daardoor kunnen planten slecht gaan groeien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100