Hebben dazen een hekel aan bepaalde planten of bepaalde vogelsoorten?

Wij wonen in het buitengebied waar je bepaalde tijden van het jaar niet normaal langs de weg kan lopen zonder aangevallen te worden door soms hele zwermen Dazen, het vreemde is dat zodra we ons eigen terrein op lopen er binnen 10 meter geen Daas meer te bekennen is.
Soms zitten we op ons terras zonder last van dazen te hebben terwijl er wild om zich heen slaande wandelaars voorbij komen om de etters weg te houden. Het ligt in ieder geval niet aan ons luchtje want ook als we bezoek krijgen staan die eerst aan de weg te meppen en hebben bij ons in de tuin ineens geen last meer.
Wij hebben nog niemand gevonden die dit kan verklaren.

Het heeft misschien niets met elkaar te maken maar dit jaar zijn er bizar veel processierupsen bij ons in de buurt, in 70% van de eiken aan de weg zitten kleine of grotere groepen.
Zelf hebben wij ook 3 grote eiken in de tuin maar in niet 1 is ook maar 1 rups te vinden, vreemd, we snappen niet hoe dat kan.

Toegevoegd na 10 minuten:
Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, de tuin is vogelvriendelijk met veel inheemse planten en bomen, er zijn dan ook heel veel vogel(s)soorten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dazen kunnen niet ruiken (neemt men aan) maar lokaliseren hun 'bloeddonor' op zicht en warmte. Ze gaan vooral af op warme en bewegende (!) voorwerpen. Als jullie de hele dag door je tuin gaan lopen, zullen de dazen vanzelf komen. Blijf je rustig in de schaduw op je terras zitten, dan hebben ze niet door dat je er bent. Mijn moeder in haar luie stoel had nooit last van dazen, mijn vader die het tuinwerk deed werd er altijd gek van. Nu snap ik waarom! Het principe van de dazenval (vooral gebruikt bij paarden) is gebaseerd op het feit dat dazen naar warme en bewegende objecten gaan. Of er een vergelijkbare verklaring is voor het wel of niet voorkomen van de eikenprocessierups zou ik niet weten. Het heeft wel te maken met de aanwezigheid van de vlindertjes die eitjes leggen. Misschien vogels of vleermuizen die de vlindertjes uit je tuin houden? Wees maar blij dat je ze niet hebt!

Dazen hebben geen specifieke vijanden. Ze worden gegeten door allerlei insectenetende dieren zoals vissen, vogels en spitsmuizen. Aan het tijdelijke ongemak van dazen is niet zo veel te doen. Om te beginnen legt een vrouwtjesdaas honderden eitjes. De larven kunnen zich op allerlei plaatsen ontwikkelen, als het maar vochtig is. Daarbij leven de larven een verborgen bestaan. Pas wanneer de omstandigheden gunstig zijn gaan ze zich verpoppen. Dat kan op zomerse dagen leiden tot een lokale dazen-invasie, bijvoorbeeld in bossen of in de buurt van stallen, vennetjes en sloten. Rustig in de schaduw blijven zitten is ook goed. Dan zweet je minder en trek je ze minder aan.

Bronnen:
http://www.natuurinformatie.nl/asp/page.as...

Dazen / steekvliegen, zoeken heel graag de schaduw op. Ze hebben een hele aan de zon. Langs de weg loop je mogelijk onder de bomen of vlakbij de bomen. Op je terras zit je natuur lijk in de zon. Het heeft dus niets te maken met planten of vogels. Maar met zon en schaduw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100