Kalkbemesting voor of na de organische mest?

En met droog of nat weer, ik heb korrels

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ervóór. Zo is het stappenplan wat ik altijd aanraad: 1. Verticuteren 2. Direct ernaa bijzaaien 3. Kalk strooien (kan direct na bijzaaien, want kalk kan geen kwaad) 4. Wanneer graszaad goed is opgekomen en geworteld heeft, dan pas bemesten 5. Regelmatig maaien. 6. (Najaar) weer kalk strooien 7. (Ná laatste maaibeurt) Cocopeat strooien voor bodemstructuur, en mos groeit er niet op Succes!

Nat weer is zo wie zo beter want dan worden de stoffen snel ingewassen in de grond. Ik zou eerst kalk doen en dan de organische stof die spoelt makkelijk door de kalk heen. Kalk lost wat langzamer op dan organisch, je kan het overigens ook gewoon mengen.

Kalkbemesting kan je nu goed uitvoeren, organische mest moet een themperatuur hebben van liefst een graad of 15, ondanks het te verwachtte zachte weer deze week wordt het daarna weer kouder, te koud voor organische mest. Je zou nu kunnen kiezen voor kalkamonsalpeter. dat is een stikstof en kalkmeststof tegelijk! Die werkt ook bij lage themperaturen. Wel heel goed verdelen anders krijg je brandplekken in je gazon. Hierna strooi je in begin mei een goede organische mest (geen koemest), een mest waar kippenmest en bloed en beendermeel in zit.

Kalk moet niet in contact komen met organische mest (het bind zich met de amoniak in de mest dus verlies van de zuurbinding van de kalk en de stikstof in de mest). Daarom eerst mest onderspitten en de kalk over de droge gespitte grond dan kan het door de grond verwerkt worden (kalk lost slecht op in water).

Eerst kalk daarna organiche mest. Kijk maar eens naar de akkers en weide's van de boeren die zijn al vanaf begin Maart bezig met kalkbemesting, waarna over een maand de organiche mest volgd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100