Ik heb een jonge appelboom met veel appels, takken gaan hangen, moet ik wat appels eraf halen?

Zodat de takken minder hangen en alle voedingsstoffen naar de overgebleven appels kunnen of is het niet nodig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt er inderdaad wat appels afhalen, dan groeit de rest sneller. Maar als het een jong boompje is kun je het beste het volgende doen: breng de jonge takken in een boogje omlaag met een touwtje. Bind de touwtjes van de takken vast aan de stam, of aan een begeleidende middenstok. Na een tijd zullen de takken in een boog blijven staan, en zullen daarom niet breken onder het gewicht van de appels, en de appels zijn daardoor ook beter bereikbaar en te plukken. Hierbij een foto van een boompje van mijzelf. Toegevoegd na 27 minuten: De foto was uit april 2012. Op verzoek hier een foto van hetzelfde boompje, april 2014.

Wanneer er bijv. 3 appels aan een tak hangen kun je uitdunnen. Draai het middelste (meestal het kleinste exemplaar) los van het vruchttakje. Niet trekken: daarmee kan het hele takje afbreken met alle appels. Dit vermindert het gewicht enigszins.

In de maand juni, valt er een deel van het te veel aan appels af. Je kunt het nu al zien gebeuren, omdat een deel van de appels in groei achterblijft. Deze kleinere appeltjes vallen er van zelf af. Verder indien nodig takken wat gaan steunen.

Zoals gezegd, uitdunnen en ondersteunen. Maar voor het volgend jaar kun je het beste met uitdunnen beginnen als de appeltjes pas een paar millimeter groot zijn. Dan hebben de andere appels écht meer voedsel, en kunnen beter groeien. Voor tafeldruiven (liefst groot dus) worden de druifjes al uitgedund als ze een millimeter groot zijn. Het zogenaamde "krenten" van de druiven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100