Wat is de beste manier om een houten paal voor een tuinhek in de grond te bevestigen zonder dat deze rot?

Het deel van het tuinhek dat aan de paal komt is 1,50 m breed.
Paal ook insmeren en zo ja met wat...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het meest doeltreffend is om hem in het beton te storten. De onderkant van de paal eerst insmeren met een goede laag verf, bij voorkeur menie als je die nog kan vinden. Daarna met een grondboor een gat boren, dit vol laten lopen met giet beton en daarna de paal erin. Het gat eerst bekleden met dun plastic ( landbouwfolie o.i.d ) zodat eventueel grondwater niet met het beton in aanraking kan komen.

Tuinhout is geïmpregneerd en gaat rond de tien jaar mee. Is dat grenen hout, dan wat langer. Is het AZOBE, dan een leven lang! Nadeel van AZOBE, het trekt vaak krom. Tegen het rotten van tuinhout kan je niets doen. Het regenwater loopt langs de paal omlaag en zorgt er voor dat de grond rond de paal lang nat blijft. ( ook in het beton) Op den duur ( na jaren) trekt een deel van het vocht het hout in. Er ontstaan dan scheurtjes, waar het water verder het hout in kan komen. Hierna ontstaan er schimmels die het hout laten rotten. Geïmpregneerd hout is onder hoge druk al behandeld, daar nog iets overheen smeren heeft geen enkele zin

Je kan hem ook zelf inpregneren, en hem met carboleum behandelen..

Aquaplan heeft een speciaal product voor palen in de grond, het heet volgens mij 'ondergronds'. 3 lagen erop en de paal is voor jaren beschermd. beter nog is om het gedeelte wat net boven de grond uitkomt met een bovenfrees een cm diep weg te halen rondom de paal, ondergronds erop, paal stellen, beton (of snelbeton) rond de paal storten, laten drogen en vervolgens het geheel insmeren met ondergronds (kan evt. tot aan het weggefreesde deel, zodat de rest van de paal de houtkleur behoud)

Black varnish doet het ook zeer goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100