Hoe zie je het verschil tussen een gewone rozenstruik en een klimroos?

Misschien een domme vraag, maar ik heb van iemand die zijn tuin ging veranderen een rozenstruik gekregen, maar ik weet niet of het een klimroos of gewone roos is. Hij is ca. 1 m. hoog. Verder vond ik in mijn eigen tuin een aantal dunne lange rozentakken. Van beide rozen weet ik dus niet of het gewone rozen zijn of klimrozen. Hoe zie ik het verschil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vooreerst, er bestaan geen domme vragen... Als je ene roos lange, slappe takken heeft, dan kun je die beschouwen als een klimroos en zul je die aan een klimrek of paal moeten opbinden. De grens tussen een struikroos, gewone roos, en een klimroos is wel eens vaag: de struikroos Eden 85 bijv. heeft zulke lange slappe takken, dat je die wel moet opbinden zodat je een klimroos hebt; als je die stevig snoeit heb je een struikroos. De echte klimrozen zijn voornamelijk afstammelingen van de Rosa wichuraiana, die hebben vele meters lange takken en zijn dus onmiskenbaar klimrozen. De roos van een 1 meter hoog zal een floribunda-roos zijn, een struikroos die je niet moet steunen.

Lastige vraag , voor een leek erg verwarrend om het te kunnen zien. Het struikje is vrijwel zeker een gewone struikroos, gezien de hoogte. Een struikroos terug snoeien tot een hand hoog, in de loop van de zomer zullen er nieuwe takken aan groeien die deze zomer bloeien. Dit zal een klimroos NOOIT doen. Een klimroos bloeit op de oude taken van het jaar er voor. ( niet op de nieuwe) En er ontstaan ieder jaar, nieuwe lange takken zonder bloemen, die meestal boven de bloeiende takken uit groeien ( vaak meters hoog) en pas het jaar er op zullen gaan bloeien. Lange dunne takken zijn mogelijk wilde takken, te herkennen aan zeer veel doorns, ze groeien vanuit diepe grond omhoog, terwijl een klimroos, net onder de grond een knobbel heeft, de oculatie ( veredeling) Dus even bij de voet van de plant wat graven en je weet het.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100