Geeft een transparant/opaal afdak koelte?

Ik zit eraan te denken om aan de achterkant van het huis een afdak te maken. Zo kan ik de achterdeur openen zonder dat ik ('s winters) nat wordt van de regen, én is er meteen beschutting tegen de zon.
Nu zie ik dat veel afdakken worden gemaakt met kunststof transparant of opaal dakbedekking. Dat houdt regen wel tegen, maar hoe zit dat met de zon? Kan je daar lekker koel onder zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het werkt meer als een (groente) kas. Het wordt er dus warm onder in de zomer omdat het doorzichtig is.

Als er genoeg luchtcirculatie mogelijk is, dus als de zijkanten openblijven, is het een prima 'prieel' en zeker niet warmer dan in de tuin. (Ervaring)

Zomer warmte onder een afdak, ontstaat door de warmte van de lucht zelf en door de warmte van het zonlicht. Onder een afdak kan bij weinig wind, de warmte er onder blijven hangen. Maar belangrijker is de hoeveelheid warmte die daar extra komt door het zonlicht dat door je dak heen schijnt. ( kan je mogelijk opvragen) Het grote voordeel hiervan is, dat in het vroege voorjaar en najaar, bij zonnig weer, het onder je afdak, als het niet te veel waait, de temperatuur aanzienlijk hoger kan zijn dan er buiten. Zodat je vroeger en later in het seizoen, onder je afdak in je tuin kan zitten. Alles bij elkaar zitten er veel meer voordelen dan nadelen aan. Bij ons is het van transparante platen gemaakt, en het is vaak aanzienlijk warmer dan buiten het afdak, opaal zal wel flink minder zijn.

Het is heerlijk in het voorjaar, doch in de zomer leggen wij er gewoon schaduwdoek op en...probleem opgelost.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100