Hoe zelf houtpellets maken van gehakselde houtsnoej ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met een pers. Normaal worden pellets geperst van droge houtsnippers en/of zaagsel. Of dat ook van snoeiafval kan? Teveel blad? Te nat? Is het schoon? In ieder geval heb ik nog gehoord dat er lijm bij gebruikt wordt: "Het houtafval wordt geperst op hoge temperatuur tot staafjes van 6 of 8 mm doorsnee en ongeveer 3 cm lengte. Bij dit proces komt de houteigen lignine vrij, zodat er geen lijm- of ander bindmiddel moet toegevoegd worden om de pellets in hun vorm te houden." Toegevoegd na 34 seconden: Het kan, met de pers in de 2e bron kan het zelfs met bladeren.

Bronnen:
http://www.pellet-shop.nl/
http://www.zelfpelletsmaken.be/pages/15201...

De houtsnoei zal je moeten vermengen met lijm en vervolgens moeten samenpersen tot de onderdelen van de pallets. dus blokken en planken. Daarna in elkaar timmeren. Een behoorlijke klus al met al.

Zal niet makkelijk worden. Eerst dien je de snippers ten minste een half jaar te drogen, daarna ze te vermengen met een natuurlijk hars of een andere natuurlijke lijmstof die een gelijke verbrandingstemperatuur heeft als de houtsnippers, hierna dien je ze in een mal samen te persen tot een blok van de grote die jij wenst.

allereerst zou ik de houtsnippers goed laten drogen, daarna alles verkleinen met een hamermolen tot een formaat wat bruikbaar is voor de pelletpers en daarna met de pelletpers persen tot pellets van het gewenste formaat. Dit alles kan zonder toevoegingen gebeuren, vochtgehalte van het te persen materiaal komt wel redelijk precies.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100