Mogen vogels rauwe rijst eten?

Kennissen voeren vogeltjes rauwe -gebroken - rijst. Dat ging ik ook doen tot ik hoorde dat ze daar dood van gaan. Dat de rijst in hun maag(je) uit gaat zetten. Sinds die tijd heb ik het niet meer gedaan.
En ja, ze krijgen natuurlijk ook gewoon vogelvoer, maar ik dacht ze te verwennen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geef vogels ook geen ongekookte rijst omdat dit in de darmen van de vogel op kan zwellen waardoor de vogel dood kan gaan. Het is daarom ook beter om droog brood eerst in water te weken voordat het aan de vogels gevoerd kan worden.

Bronnen:
http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/215...

Voeder geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel Geef nooit zoutjes, voer met smaakstoffen, ongekookte rijst, spekrandjes of droge kokosnoot. Dit kan gevaarlijk zijn voor vogels Er staat helaas niet bij, waarom het gevaarlijk is

Bronnen:
http://www.baaij-hoveniers.nl/informatie/v...

Je mag vogels gerust ongekookte rijst geven. In laden waar de rijst groeit wordt het ook zo van de planten af gegeten door vogels. Huismussen zijn in ieder geval helemaal wild van paddy rijst. Dat zijn korte rijstkorrels die ongepeld zijn. Alleen pas uitgevlogen huismussen kunnen dat niet eten; hun snavels zijn daar nog niet hard genoeg voor. Kijk maar eens naar de filmpjes. De eerste is een volwassen huismus, de tweede een pas uitgevlogen huismus. Allebei bij een voersilo met Paddy rijst.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=8FWSg45EgLc
http://www.youtube.com/watch?v=zEdSs2sL1Kc

http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/actueel/tuinvogelberichten/q/ne_id/220 De vogelbescherming adviseert om zaadmengsels waarin onverteerbare spliterwten, bonen, ONGEKOOKTE rijstof linzen zitten, NIET te geven, Mengsels met grote korrels zijn sowieso niet geschikt voor tuinvogels. Goede mengsels bevatten stukjes mais, kleine zaadjes, zonnebloempitten en ongezoute pindastukjes. Zaadeters zoals de groenling, mees en vink zijn erg bedreven in het openmaken hiervan. Vooral de zwarte zonnebloempitten zijn het hele jaar geliefd bij deze soorten. Gekookte rijst en aardappelen zonder zout, kunnen een goede aanvulling zijn in een strenge winter. geef dan niet te veel, want gekookt voedsel bederft snel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100