Ik was altijd zware klei gewend, tuinier sinds vorig jaar op zandgrond, en oh wat heerlijk: het meeste onkruid trek ik er nu zo uit!
Zoals Eddijst al zegt: eenjarig krijg je makkelijk los, maar dat verdwijnt toch wel als het vriest. Daarna kan je kijken wat er over blijft: paardebloemen, gras, zevenblad, heermoes...
Paardenbloemen steek je het beste uit. Zet de spa náást het onkruid, en maak 1 steek. dwars daarop nog 1 steek. dan heb je een T met de poot naar de wortel toe. Vouw hem open, en je hebt de hele wortel mee, zonder hem kapot te steken. Bij klei werkt de methode van rondom steken ook wel, maar dan heb je een hele homp tegelijk te pakken, die je weer los moet kruimelen. Anders gooi je zoveel grond weg, en dat is zonde. Bij heermoes en zevenblad de grond los maken, en zoveel mogelijk wortels verwijderen. Bij minder hardnekkig onkruid eromheen losmaken, en kijken of je alle wortels mee pakt.
Wat betreft het vastzitten van de grond: bij klei zit de grond erg vast als er overheen gereden is met bouwverkeer, of als de grond erg nat is. Is klei in de zomer erg droog, dan krijg je scheuren. In beide gevallen is het lastig onkruid uitgraven. Dan kan je het beste een moment kiezen dat de grond niet te nat is, maar ook nog niet te droog. Natmaken werkt dus averechts. Zeker nu in de herfst. Bij zand maakt het niet zoveel uit.