Kan ik bramen-ranken snoeien ?

Ik heb 2 bramenstruiken en elk jaar een enorme oogst van wel 20 - 24 kg. De oude ranken heb ik gesnoeid. Maar de nieuwe zijn zo erg lang tot wel 4-5 mtr. Kan ik dat nu snoeien, zo ja tot hoe ver, of gaat dat ten koste van de oogst voor volgend jaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Terug snoeien tot een meter of 3, om volgend jaar ook grote bramen te krijgen. Die laatste paar meter die je anders laat zitten, komen kleine of helemaal geen bramen aan, ligt ook een beetje aan de soort en groeikracht van de plant. Hoe deed je dan dan vorige jaren?

in aanvulling op de andere antwoorden: Bij mij krijgen de ranken (nieuwe takken) ook nog eens lange ranken. Sinds dit jaar snoei ik die ranken terug op 2 ogen en de kwaliteit verbeterde enorm: had daarvoor meer bramen met "roodziekte"(waarbij de braam, hoewel rijp, niet helemaal zwart wordt en ook niet lekker is) of schimmel. Met deze wijze van snoeien heb je meer zon en lucht en minder kleintjes, wat de kwaliteit dus verbeterd.. Het apart leggen van de nieuwe ranken doe ik al tijdens de groei, dat verbeterd ook het overzicht. Na de snoei, als er geen goede bramen meer aankomen, bind ik ze alvast vast. In t voorjaar hoef ik dan alleen terug te snoeien op 2 ogen. Moet daar dan wel op letten, want dat is meestal ergens in mei als er nog zo veel ander werk is..Mijn moeder komt moederdag altijd bij mij op de tuin vieren en met een aantal mensen die het wel een leuk karweitje vonden, hebben we t in een vloek en zucht gedaan.

Bramen snoeien kan alleen maar goed gebeuren en dat is zoals het hoort en hoe het in de boeken staat. Van een bramenstruik moeten alle takken waar bramen aan hebben gestaan tot aan de grond worden afgeknipt. De nieuwe scheuten die dan overblijven moeten worden opgebonden en hieraan komen het volgende jaar de nieuwe bramen. Dus het jaar daarna worden deze scheuten ook weer aan de grond afgeknipt en de nieuwe scheuten zijn voor het jaar daarop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100